Sunday, 18 August 2013

Seteguh Fayqa: Teaser no 1?


Dengan tak malu, saya mengelap air mata dengan lengan baju. Inche suami yang tidak berperasaan bertanya, "You taip bahagian mana tu?"

Hm, Seteguh Fayqa sudah jauh jalan ceritanya, saya pun tak tahu nak terangkan macam mana. 

Ini ada sedikit teaser di bawah, mungkin anda semua pun tak faham, apa yang berlaku ni... nak saya cerita pula nantikan spoil-lah, terburai semua. Maka bacalah dengan sabar ya.

Juga sabar sebab teasernya cinonet sahaja. Saya ini bab2 teaser tak tau bhg mana yg nak di kopi pes...





Lara rasa macam tak bersedia....,” sendiri sebut pun sedar betapa lemah alasan yang diberi.

“Dalam hidup kadang-kadang kita perlu buat diri kita bersedia,” tangan si anak diraih, bimbang jika si anak terasa hati, “Lara... kita ini tiada siapa-siapa di dunia ini, tahu. Mama ini sebatang kara, sedari usia dua tiga hari sudah dihantar ke rumah anak yatim. Mama pun tak tahu asal usul Mama. Bila Papa ajak Mama kahwin, dia kata “kita tak ada siapa-siapa, kita bina keluarga kecil kita sendiri, ya Fizah.” Bahagianya Mama Tuhan sahaja yang mengetahui. Akhirnya Mama ada keluarga sendiri, tidak lagi menumpang di rumah anak yatim. Tapi Allah lebih mengetahui, Dia jemput Papa dahulu. Sekali lagi hidup Mama terumbang ambing. Manusia ni, ada yang jahat. Mereka sedar Mama ini wanita lemah, hidup keseorangan dengan anak kecil tanpa perlindungan. Yang lelaki mengganggu Mama, yang perempuan menghina. Nasib baik ada Mummy Adah... mana ada wanita semulia dia yang datang meminang Mama untuk suami sendiri.”

Air mata berjujuran di pipi kedua-duanya, mereka berpelukan penuh sayu. Inilah kali pertama ibunya berkongsi rasa sejak berkahwin dengan Dato Ishaq. Timbul rasa sesal yang tidak sudah-sudah di dada Fayqa kerana menjauhkan diri dari ibunya selama ini.

“Alhamdulillah, kita sekarang ada Papa Shaq, ada Mummy Adah, Abang Izwan yang tidak pernah lokek dengan kasih sayang. Tapi Lara sendiri lihatkan keadaan kesihatan Papa Shaq dan Mummy Adah? Ya, ajal maut di tangan Tuhan, Mama sedar. Tapi bagi diri Mama yang hidup tanpa siapa-siapa ini, yang pernah kehilangan suami yang melindungi Mama.... Mama bimbang Lara. Hidup ini begitu rapuh, Lara. Begitu rapuh....”

Renungan ibu dan anak bertaut, Fayqa tahu apa yang bakal disebut ibunya....

“Sebab itulah, Mama akan rasa tenang jika Lara....

66 comments:

  1. Ish mengundang spekulasi nie.... Cepat2 habiskan k...

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Nak habiskan ayat : jika lara Cepat2 kahwin dengan...........

    ReplyDelete
  4. ha ha ha tak tdo lagi JR? hmm jika Lara cepat2 kahwin dgn.....
    k, k, kita tengok org lain speku apa pulak (grinning ear to ear)

    ReplyDelete
  5. Baru lepas........
    Siapkan home work anak I.... Lol K1 pun banyak homework...

    ReplyDelete
  6. ... kawin dengan general dzengal..!! yeahh!!

    ReplyDelete
  7. Tak....tentu ayat dia mcm nie..
    Mama akan rasa tenang jika lara sudah ada yang jaga. Mama tidak kisah siapapun, pilihan ditangan lara......

    Boleh????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tentulah nak dengan Jeneral...tp, ayat ibu kena politik sikit...nak beli jiwa...

      Ni saya smbg sikit lg...
      Tetapi jika izwan, mama dan papa amatlah gembira. Sekurang2nya lara tak jauh dari kami.

      Delete
  8. hmmmmm...sedih la pulokkk.....tabahnya la mam lara 2 kan....adakah ni kes general sengal meminang si lara yehhhh (speku2) hahahhaha

    ReplyDelete
  9. Tak reti nak speku2 dah ni... Nak terus baca novel SF jer... Bila siap? Ceewah... dah tak sabar2 ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh AA, I wish i could answer "soon." tp asyik bz jer dgn kerja

      Delete
  10. ..kalau lara kawin ngan abg izwan.. abis la putus hubungan ngan family general hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa betul..... lgpun izwan kn ngab adik general!

      Delete
  11. memang betullah cinonet je. ni belajar mana bagi teaser hanging macam ni? sangatlah tak aci... err inche suami tolong sapu air mata tak kat pipi u tu? hahaha... imaginasi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. inche suami tak panggung kepala pun, dia tanya soklan tu sbb dia dengar istri dia sok sek sok sek nangis...dah biasa tengok isteri ter-over dgn penulisan sendiri wa ka ka

      Delete
  12. aishhh..ni teaser tergantung ma..banyak spekulasi akan timbul gini..huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama pun kan teaser...memang tujuannya utk tease/mengusik :)

      Delete
  13. Dengan tak malu, saya mengelap air mata dengan lengan baju. Inche suami yang tidak berperasaan bertanya, "You taip bahagian mana tu?" - ingatkan fayqa yg buat kerja mengelap air mata itu.. baca yg last.. terpikir sejak bila plak fayqa menaip nie.. hahahaaa... dasat dah rindu ngan diaorg nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Ayu, baca sepatah-sepatah baru faham. hehe. yg atas tu novel hidup writer. yg bawah baru novel rekaan writer. larikssss

      Delete
    2. he he he entah apa2 lah writer ni, sendiri tulis, sendiri yg sedih...poyo! tp itulah sy...writer poyo!

      Delete
  14. owhhhh arghhhhh takkan Mama nak suruh Lara kawen dengan abang Izwan kot??
    demmit!!!! mane nak campak hero hati pengarang jantung terhensem si jeneral...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jeneral tu kan sengal? tak sensitif langsung dgn perasaan org, cis!

      Delete
  15. haishhh... dah la cinonet,tergantung pulak. Cik Puan Penulis memang dah berjaya mengucar-kacirkan hati dan perasaan akak.huhuhu... tak sabar nak tunggu sambungan ayat tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk! versi bercetak nnt pun mmg hanging gitu....then apa yg mak dia kata jelas di bab berikutnya...

      Delete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. Salam Lebaran wat Cik Nina..

    Treaser ciput yg menyentuh hati. Kesian kat mama Fayqa, selama ini terlalu banyak yg dia pendamkan. Harap-2 jgn mama Fayqa minta dia kahwin dengan Izwan sudah.. nanti ada jugak yg menangis tak berlagu si jeneral sengal tu.

    Chaiyok cik Nina, teruskan menulis Seteguh Fayqa. manalah tahu boleh kuar juga sebelum hujung tahun ni. heheheee...tak sabra menunggu nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh....sebelum hujung thn ini....oh...anda telah buat saya berasa teringin sekali ....utk lihat SF dicetak thn ini....oh...tensen ny adgn kerja yg menimbun2

      Delete
  18. Replies
    1. owh Cik Lulu novel reviewer yg terkenal pun baca SF? owh i feel so honored.

      Delete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. jika lara... tinggal sama2 dengan mama, Papa Shaq, Mummy Adah, dan abg izwan. hehe... =) haisyy x sabor nk menitik ayor mate jugak ni kak. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he he nitik jg air mata ye? ingatkan sy sorang je....

      Delete
  21. Replies
    1. oh, baby mio....sy pun tak sabar sebenarnya nak siapkan SF tp apakan daya, kerja terlalu lah banyak....

      Delete
  22. ala...kak Nina ni memamg la...

    Bikin hati tak sabar je ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hati sy pun tak sabar, tp terpaksa sabar, dah kerja banyak...kan?

      Delete
  23. oh nooooooooo..............saspen nieeee........hehehe............apa2 pun thanks tuk teaser walaupun seciput (bak kata puan penulis)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he he terasa bersalah plak buat awak saspen...

      Delete
    2. errrrkkkkk alamak.....x pe...x pe...jgn terasa bersalah....yg penting leh baca SF cepat....heehehe....x sabar2 nie....

      Delete
  24. mama mintak lara kawen ngn abg izwan kot ...

    ReplyDelete
  25. oh jgnlar.... nak kembang keluar bior izwan kahwin ngan adik jeneral sengal... fayqa kahwin ngan jeneral..hehhehe
    pepandai ajer nak tambah skrip cerita org

    ReplyDelete
    Replies
    1. no harm in sharing ideas... :) much appreciated!

      Delete
  26. saya hanya terima ayat ni.. jika lara terima keluarga papa shaq sebagai keluarga sendiri.. dan tentu bukan ayat ni..jika lara terima abg izwan sebagai suami lara..no no no ..(bajet ko siapa nk tentukan karya org kann..heh)

    ReplyDelete
  27. nak speku2 nanti sakit kepala plak hehe yg pasti ini sudah buat kita suspen n excited nak tau apa......

    ReplyDelete
    Replies
    1. sampai sakit kepala, kesian... sorry ye. InsyaAllah sy akan usahakan supaya SF cepat siap :)

      Delete
  28. Replies
    1. tu arrr, si sengal tu dok seru dlm bisikan...faye...faye...faye... mana ta lemah lutut budak tu...

      Delete
  29. sy rasa dekat dengan mama. betul kata akak seorang balu@janda - Yang lelaki mengganggu Mama, yang perempuan menghina.

    Kdgkala sy sendiri tak tahu apa dalam fikiran wanita itu. masih sendiri, sebab tak nak hidup anak terabai kalau dia berkahwin dengan orang yang salah dan sy sangat nak tahu sisi hidup Faye sekarang. dia patut gembira ada orang menemani ibu yang keseorangan.

    Faye of course dengan jeneral kan. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. arwah ibu saya janda yg tak kawin lagi demi utk besarkan anak2. pahit maug jd janda dia telan shj, oh how i miss her. she was my model of a strong woman

      Delete
  30. “Sebab itulah, Mama akan rasa tenang jika Lara....

    baca part ni je tetiba saya goosebump!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo...meremang.... (sebab air cond di bilik hotel sy kuat sangat) wa ka ka

      Delete
  31. oh nina..this is super duper cinonet ni! and it's unfair you know sebab kena gantung tanpa wayar. Sob....sob...

    ReplyDelete
    Replies
    1. super duper sbb SF pun tak sampai bab 40 lagi Z!! ok sy akan cuba tulis SF sampai bab 40 minggu depan...

      Delete
  32. Replies
    1. sorry dear.... sampai takat ni je yg dah tertulis...so teaser pun seciput n takat ni je... alamak, rasa sangat bersalat....ampunnnnn...

      Delete
  33. nina jahat...buat orang lagi tak sabar...dengan ending macam tu..: (
    Dendanya ...next entry Dia Seadanya kurang2 20 pages

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak...sorang lagi yg marah.... DS 20 pages? gulp!! (btw dah ternampak2 Em n T berjalan-jalan rambling lagi for the next date... dan rambling ini romantic sikit kut...hmmm out stn kali ini dgn colleague so sy tak boleh type SF masa di airport, takut pecah rahsia sy... (dan bw 2 novel utk baca atas plane pun dah habis bc kedua2nya...flight balik ni nak buat apa huh? sy ni jenis yg susah tdo atas flight...

      Delete
  34. salam..rasa dah lama tak jenguk kat sini... bila lah rasanya si faqya ni nak direalisasikan ke versi cetak..rasa tak sabar nak tahu kisah selanjutnya hidup dia ngan mamat sengal si djeneral tu..

    ReplyDelete