Friday, 12 April 2013

Seteguh Fayqa ...teaser samb. bab 18


Teaser untuk diri sendiri sebenarnya. Untuk dapatkan mood menulis malam ni.

Errr....jgn marah dgn apa yg Fayqa buat ok....kena baca bab 18 dan bab 19 hingga habis, baru tahu kenapa dia buat apa yg dia buat kat si dzengal tu....



Teaser Bab 18




Subuh keesokannya...... Fayqa menyusup pulang ke rumah Haji Dzulqarnain. Badannya letih, kepalanya berdengung-dengung akibat tidak tidur dan masalahnya belum selesai, tapi tangannya perlahan-lahan dengan berhati-hati memutarkan kunci membuka pintu dapur. Dia masih lagi berfikir-fikir bagaimana mahu mencari jalan untuk ….

“Pergi mana?!!”

“Hah!” terkejut besar Fayqa, kunci di tangan terlepas ke lantai.

Di kerusi meja makan dapur, jeneral sengal duduk berpeluk tubuh, matanya tajam merenung wajah Fayqa. Kecil, besar, kecil, besar, anak dara orang itu dipandang. Jika gadis itu adiknya, tahulah dia apa dia akan buat. Tapi untuk sentuh, waima jentik sekali pun, hukumnya haram!

Hilang terkejut, Fayqa menarik nafas dalam-dalam sambil matanya dipejam. This is the last thing I need right now, keluhnya dalam hati. Sah! Memang betul si jeneral ini ada membela jin, tahu saja segala gerak langkah orang.

“Saya letih sangat, saya nak solat dan tidur, please,” itu sahaja yang mampu dikatakan.

“Letih? Keluar malam sampai ke pagi, letih... Apa yang awak buat hingga letih sangat?” sinis suara si sengal. Sudah bangun dia dan kini berada betul-betul berhadapan dengan Fayqa.

“I said please.... please, boleh tak saya nak rehat sekejap saja?” memang Fayqa tiada mood hendak bertekak. Kalau perlu rayu, rayu sajalah.

“Saya tanya, awak tak jawab. Jawab sajalah, apa susahnya. Awak pergi mana?” soalan yang sama ditanyakan sekali lagi.

Tangan kanan memicit-micit pelipis, “Walau pun saya menumpang di sini, saya pun ada hak untuk privacy sendiri kan?”

“Privacy, yes. Merayau malam-malam, no, never as long as you're under this roof,” tegas Dzariff, tidak mahu berganjak walau seinci.

“Kita cakap hal ni lain kali boleh tak?” gumam Fayqa, menghayun langkah ke biliknya.

Serentak Dzariff bergerak selangkah ke kanan, menghalang langkah Fayqa. Denyutan di kepala Fayqa semakin kuat, sakit di hati boleh tahan juga.

“Saya nak solat dan tidur, please...”

“Soalan saya mudah saja, awak pergi mana? Kenapa tak mahu jawab? Apa yang awak sorokkan,” geram dengan kedegilan Fayqa yang berahsia membuatkan suara Dzariff semakin meninggi.

“Kalau saya nak sorok apa-apa pun, itu saya punya pasal!” suara Fayqa juga sudah naik.

Sabar Dzariff sudah entah ke mana, digenggamnya bahu Fayqa, digoncang-goncang, “Pasal awak sudah jadi pasal kami sebab awak tanggung jawab kami!”

“Eh! Lepaslah, lepaskan saya, lepaskan tanggung jawab tu. Tak siapa suruh awak bertanggung jawab pun,” tangannya cuba menolak tanggan Dzariff yang kuat mencengkam bahunya.

“Fayqa? Abang? Eh! Apa hal ni?”

Oh no!! Achik Zee! Awalnya dia turun ke dapur pagi ini? Habis! Habis semua cerita aku. Jenuh aku rahsiakan selama ini. Gelabah Fayqa bukan kepalang. Apa aku nak buat ni? Matanya laju memandang wajah Dzariff yang garang. Selagi dia tak dapat jawapan, dia takkan lepaskan, Fayqa pasti! No way out!

Agaknya sebab panik atau sebab pendek akal, tubuh Dzariff yang berada betul-betul dihadapannya didakap erat, erat seeratnya! Dalam hati sempat Fayqa berbisik.... maafkan Fayqa, Achik!

Terkejut, terperanjat, tergamam! Tapi kedua belah tangan Dzariff automatik melingkari tubuh Fayqa bagai itulah perkara yang paling natural baginya. Yes, she belongs in my arms, melekat dalam benaknya.

“FAYQA!! ABANG!! Astaghafirullahilazim......” tangan Hajjah Azimah di dada, mulutnya melopong.

60 comments:

  1. alamak! apa dajadi ? Faye! what happen 2 u?

    ReplyDelete
  2. my my my my...awat pendek bebenor...apa akan jadi seterusnya???

    ReplyDelete
  3. ahahahaa...jgn acik pengsan sudah, yg si dzariff 2 pon sj je aamek kesempatan kan eleh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi i like this comment...eleh..
      Dah peluk2...tanggungjawab2 segala..ahhh sudah!

      Delete
  4. eh..tetiba plak peqah g peluk jeneral tu nape..karang kena kawen kang..

    ReplyDelete
  5. adui.seksa btul bila tgh syok2 baca tiba2 dh kena cut..argh..cnt wait for the full entry..tp i like sgt2..bila full entry nina? ^^ ..chayok2.. x sbr nk pgg novel ke-3 dr nina..2 nvel dh slamat dlm simpnan..huhu

    ReplyDelete
  6. OMG.....Fayqa beraninya dia...ish...ish...ish..jgnlah achik Zee pengsan.

    ReplyDelete
  7. aduh!!!... sakit jantung.. ape kehae nye dak Fayqa ni.. suspen sungguh mcm baca citer thriller dah kih kih kih...rasa nak buat head banging pon ada nih...
    sabar ye achik zee benda baik nak jadi tu haha

    ReplyDelete
  8. otak ni dah overload dgn tanda ????... cepatlah update new entry..

    ReplyDelete
  9. Berdebar plak jantung ni.....apa terjadi ni...

    ReplyDelete
  10. Whaaaatt? Ape Faye buat ni?
    Nina.. cepat sambung. pleaseee (smbil buat muka comel)

    ReplyDelete
  11. jeng jeng jeng!!!apekah yang terjadi??? nantikan episod yg seterusnya...hahaha.... =P

    ReplyDelete
  12. dup dap dup dap..... oh dzengal.... adeiiiiii.... Waaaaaa nak full entry...

    ReplyDelete
  13. hehehe kejut hati achik zee... huh tk sbr..

    ReplyDelete
  14. waduh..kenapa pulak ni..
    rahsia apakah..
    Cik penulis...sila sambung...hihi ^_^

    ReplyDelete
  15. OH MY GOD!!! omg omg omg omg.. hilang ngantuk saya kak nina!!

    ReplyDelete
  16. Owh...tolonglah beri mood pada Hanina. Fuh kiri, kana, atas, bawah, depan, belakang.....

    ReplyDelete
  17. huh? Baca sambil gigit jari, adoyai!!!!

    ReplyDelete
  18. ooooooooooooooooooooooooooo.....sambung cepat kak nina...kang kami lak xleh tido mlm ni kang

    ReplyDelete
  19. aduh, nak cek jantung kejap... ada lagi ke dah jatuh.
    mendera... mendera...
    dah parah ni nina... tak tenang hidup!

    ReplyDelete
  20. next..next...x sabar nak baca next n3 ..please kak nina

    ReplyDelete
  21. Le general likes it... So xmarahlaaaa.. Nt Acik kawenkn aje....

    ReplyDelete
  22. wuhuuuuu!!! jeng jeng jeng!!

    ReplyDelete
  23. Adoi....apa kes nie? Wah...jeneral sengal seronok jer kena peluk ngan faye...hehehe
    x sabar nk bc next n3..

    ReplyDelete
  24. hahahaaa....

    Jawabnya si jenderal kena nikah dgn Fayqa

    ReplyDelete
  25. jeng ! jeng ! jeng ! apa yang akan terjadi? kak hanina cepat sambung lagi.

    ReplyDelete
  26. Yipee...sy suka...tergamam jugak mcm si jeneral

    ReplyDelete
  27. Owh no!!! Apa dah jadi ni???? o_O

    ReplyDelete
  28. OMG! X sangka Faye buat mcm tu. What ever it is, I will always support u Nina! Tak marah pun....suka sgt ada n3 baru walaupun teaser. Thankz Nina!

    ReplyDelete
  29. "Yes, she belongs in my arms, melekat dalam benaknya" i like it sisengal general like it I also like it. Tak marah pun apa yg pekah buat sure she desperate to do it. Plssssss continue. :)

    ReplyDelete
  30. Alamak...ape fayqa buat tu..knape dia buat camtu

    ReplyDelete
  31. apekah motif si feyqa ni memeluk jeneral sengal itu?mari mbuat andaian...

    1. mau bpura2 pengsan dlm dkapan jeneral
    2. konon sedih n mnta ditenangkn
    3. konon2 bhalusinasi arwah papanya yg dipeluk
    4. saje mau bikin skandal (erk?!)

    mgkin sume salah...haha..x sabar nk tunggu smbungan...

    ReplyDelete
  32. alamak.. bila bab seterusnya? dah x sabar dah ni..

    ReplyDelete
  33. Nak tahu apa agenda Feyqa 2.. mesti ada sesuatu ni..

    ReplyDelete
  34. Saja2 ziarah blog ni..x expect ada teaser. Thanks a million. Uiks!! Brani nye Faye...slalu si jeneral jer yg bt benda pelik2

    ReplyDelete
  35. KAK BUAT ORG SUSPEN AJE NI YG X SABAR NI.

    ReplyDelete
  36. owhhhhh mt gucci, LV, Prada, Chanel... apa sudah jadiiii... pasai pa semetot jah n3... wow...jeneral dpt pelukan mesra dari faye... dah kantoi tuh sat gi harap depa kena nikah...eiiii sukeeeee...

    ReplyDelete
  37. Hohoho... kene jatuh hukum nikah dah la tu.. =)) pepandai je

    ReplyDelete
  38. nina...tension nih nak tunggu n3 baru. inhale,exhale,inhale,exhale....sabar-sabar semua ya. kita tunggu next n3..lol.

    ReplyDelete
  39. Saspen giler kak nina ! Tak sabar nk baca sambungan

    ReplyDelete
  40. erk....betui ..ke Faqya..tu..??? dia hilang akal ke ..apa..dan mamat sengal si jeneral tu boleh pulak berpeluk sikit punya baik depan maknya..adakah mereka akan dinikahkan...ai just wonder...!!!mesti heboh satu rumah..kena soal siasat satu hal..kena dinikahkan pun satu hal kan...OMG...

    ReplyDelete
  41. Nina: ya Allah! ....both have gone 'Sengal'. But sengal with a reason fm Faqya I bet.

    ReplyDelete
  42. Nina: ya Allah! ....both have gone 'Sengal'. But sengal with a reason fm Faqya I bet.

    ReplyDelete
  43. Jgn2 Fayqa nk buatkan Achik Zee suruh dia pindah dr rmh tu

    ReplyDelete
  44. Hai faye yg chumelsss. What are you trying to do? Kikikiki :-D:-D:-D

    ReplyDelete
  45. Apekah???? kak nina cpt2 update bab seterusnye eh... xsabar ni...

    ReplyDelete
  46. cik writer...awak buat saya heart attack laaaa...capt sambung k...hahah

    ReplyDelete
  47. OMg... What...??? Aper rahsia besar tu... Mesti about that dato' right?¤¤

    ReplyDelete
  48. Nina.....baru nak ACT tak sempat nak TION dah kena CUT! hahaha....dah namanya pun teaser kan??? Hmmmm...ini baru betul kena tangkap kering ngan emaknya dzengal.

    ReplyDelete
  49. Aduh macamana ni nak meletup jantung.....faye why why why..jeneral sengal lak mcm suka....dan kepohchi....Cepat le nina....samb...Mlm ni k....Plz plz plz

    ReplyDelete
  50. kahwinkan je depe ni..
    suspen gile hahaha rasa nak tercabut jangtung ni..
    sambunglah lagi... apa jadi lepas ni..
    pleazeeee

    ReplyDelete
  51. Cik penulis Nina....Ni Fyqa ni saja nk kuar dr umah tu ataupun nk dikahwinkan dgn Mr Dza so nnti dato@bapak die tak perlu lg nk ganggu ketenteraman dia....siannya..apalah misteri disebalik kisah family Fyqa ni...kesian kat dia tanggung sorang2!!

    Kak dh terpk mcm2 persoalan ni..tak tau le betul ke tak...sebab Nina saja yg tau penghujungnya...OLEH ITU....silalah sambung dgn kadar segera....tima kaseh :-))

    ReplyDelete
  52. OMG...pe kes nih!!!rase2 nyer lh pasti dato tu parent fyqa...n bersebab lh fyqa rahsia kn sesuatu dr ketahuan sume...

    ReplyDelete
  53. Gyahahaha. Gua x marah pun entry neh. Rasa sengal plak muahaha

    ReplyDelete
  54. apa part seterusnya? nk tau gakk.. hee..

    done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete