Monday, 1 July 2013

Dia Seadanya Bab 3

(sorry tadi gi dinner...k, kita sambung)


Esoknya, Ahad. Tentulah free, terutamanya bagi Emmalyn yang baru sahaja pulang ke Ipoh, belum ramai kawan lagi dan belum ada kawan yang rapat. Pergi kerja atau lepak dengan ahli keluarga, itu sahaja aktivitinya.

Lagi pula, nak jawab tak free, bagai menelan balik apa yang dia kata tentang memudahkan jodoh. Jodoh? Did I actually say jodoh? Him? The Alpha Male?

Jodoh tak jodoh, Emmalyn terpaksa jawab, "Free."

Dan si Alpha Male itu dengan sinar mata yang nakal, sebelum melangkah ke kereta bapanya, selamba berkata kepada Emmalyn, "Jumpa esok."

Hanya dua perkataan, tetapi bagai membuat pengumuman kepada seluruh kerabat Ngah Balom yang esok, dia dan Emmalyn akan 'keluar' bersama. Elok sahaja, Honda Accord bapa si Alpha Male mengaum meninggalkan perkarangan rumah bapa saudara Emmalyn, seluruh anak cucu cicit Ngah Balom riuh mengomen....

"Wah....jumpa esok.... kata orang tu!"

"Yay yay Angah Melin ada date esok!"

"Wei....Fahrin Ahmad ajak Melin dating wei!"

"Met... kome kena jadi bodyguard esok Met!"

.... dan komen yang mendapat sorak sorai yang paling bingit adalah dari Acha': "Syabas bette!"


Tak larat Emmalyn hendak menjuling mata ke langit, sabar je lah dengan kaum kerabat aku ni!! Dan yang paling tak tahan adalah senyuman meleret-leret Uda Jah, eee confident benar dia berjaya kali ini...

Nafas ditarik dan dilepaskan..... Duduk jauh-jauh di Southampton, rindukan saudara-mara. Sudah balik ke kampung, rasa rimas dan nak lari pulak....nasiiiiiiib badan!!


Esoknya.... d day!

Pagi-pagi lagi, suboh sapi'e bak kata arwah Opah, Uda Jah sudah sampai ke rumah mak bapa Emmalyn. Bawa nasi lemak.... ah itu cover saja. Sebenarnya nak buat siaran secara langsung. Siaran acara apa? Acara si Melin keluar dating dengan anak bujang Hajjah Asma'. Emmalyn pasti setiap apa yang berlaku akan naik ke Facebook Ngah Balom clan. Itu Facebook kaum kerabat dia. Jangan terkejut Olong Besah yang sudah berusia 72 tahun pun ada akaun Facebook.

Uda Jah yang sudah bersedia untuk menjalankan tugas bagai Abang Rambut Ketak-ketak, tapi lama juga dia terpaksa menunggu. Pukul lapan pagi tak nampak pun batang hidung si Alpha Male. Uda Jah sudah dua kali bertambah nasi lemak. Emmalyn buat selamba, basuh baju, sidai baju, kemas dapur, sapu sampah. Makinlah Uda Jah tak senang duduk.

"Melin, kamu ni bila nak bersiap?" akhirnya tersembul juga soalan.

"Bersiap nak ke mana, Uda?" he he soalan sengaja hendak mendera emak saudara.

"Kan si Tareq tu nak ajak kamu keluar?" Uda Jah pun sudah malas nak cover-cover, tanya straight-to-the-point sahaja.

"Eh, petang ni lah, Uda," kering jawapan si anak saudara.

"Kamu ni usah nak gelembom, emaknya kata nak keluar pagi ni!"

Haaaa...kan dahsyat sumber maklumat Uda Jah, terus dari sumber utama.

Sepuluh minit pukul lapan, sebuah kereta bergerak perlahan memasuki laman rumah keluarga Emmalyn. Uda Jah dan Mama Emmalyn menerpa ke pintu depan.

Siapa yang nak pergi date sebenarnya ni? keluh Emmalyn dalam hati.

Bukan main mesra sambutan Uda Jah dan Puan Suhaila. Sekali lagi Emmalyn terasa bagai nak menjuling ke langit. Tapi segera dia mengintakan diri, beginilah keluarganya... walau siapa pun tetamu yang datang ke rumah, sambutannya memang ramah mesra.

Cubalah lebih positif, Em. Ingatan untuk diri sendiri....

"Moh ler minum dulu, Tareq. Uda Jah masak nasi lemak pagi ni..." Menjamu tetamu itu wajib bagi anak cucu cicit Ngah Balom.

"Tak apalah, Achik Lila. Dah minum tadi di rumah," sopan jawapan Tareq.

"Eleh, kamu ni Lila, orang nak pegi dating. Apa seronok makan nasi lemak aku?" waaaaah, makin ganas usikan Uda Jah ni, baiklah chow dulu sebelum keluar kenyataan-kenyataan yang tak mampu didengar!

"Ma... Uda... Melin jalan dulu ye," backpack dicapai, tangan ibu dan ibu saudaranya disalam.

"Eh, Melin, kamu ni... nak keluar rupa ini aja ke?" yaaaa...sudah keluar hailer semula jadi Uda Jah.

"Yelah, Uda, nak naik bukit, takkan nak pakai kebaya pula," jawapan yang bikin si Alpha Male tersenyum simpul.

"Haaaaa!!! Naik bukit? Apa ke halnya naik bukit, Melin? Astaghafirullah.... orang dating pergi ke Kinta City ke, makan-makan ke... yang kamu ni nak kerabat bukit pula? Lila, cuba kamu tegur anak kamu ni!"

Puan Suhaila yang understanding cuma tersenyum... dia sudah biasa melihat gambar-gambar Emmalyn pergi hiking dan rambling di Eropah. Nasib baik dia tidak konservatif macam Uda Jah.

"Jalan dulu Ma, Uda...." cepat-cepat kasut sukan disarung dan melangkah ke arah kereta Tareq. Si Alpha Male akur mengikut dari belakang.

Semasa enjin kereta dihidupkan, Emmalyn melihat Uda Jah berdiri di pintu depan rumah dengan telefon bimbit di telinga. Hmm, laporan penuh kepada Hajjah Asma' lah tu.








40 comments:

  1. eee kak nina ni.. saje je tau buat seciput gitu.. grr!

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn marah dear....nanti bak kata Gary runnning man: Stress!

      Delete
    2. Sis.. dah kena virus RM ke ni? hehehe

      Delete
  2. Ooo nina...sampai hati dia tau.
    Org baru nak layan perasasan tp dah kena
    cantas. Nti saya pergi rumah Emm la. Dekat
    jer Sg.Rokam tu. He he.

    ReplyDelete
  3. Hadoiii c hanina ni memang la.... Bab mendera perasaan ni dia la yg paling menang huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sori...sori...tak taip citer...asyik teringat2...nak taip panjang2...tak sempat. so taip sikit2 lah, harapan lama2 jd bukit...

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Lorrrrrr.... Lol.. Tersedak jer gayanye hehehe come on nina you can do it. Kami kami semua ni pon free jer cam Em.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula pasal...pn writer ni yg tak free..curi2 taip

      Delete
  6. Penulis kenapa sadis sangat sob sob sob

    ReplyDelete
    Replies
    1. x sadis dear...ikut kemampuan...ukur baju di badan sendiri...he he he

      Delete
  7. u olls, taip citer on-de-run, sementara tunggu mamak nak pasang api dapur gasnya...etc... Hanina Abdullah Seadanya...ni je yang mampu...

    ReplyDelete
  8. Teman cukup suke citer org perak...hihi

    Kejor yop kejor.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita pun dah jarang balik kampung, so loghatnya ingat2 lupa je....

      Delete
  9. Aiseh... Ngape ciput ajer ni... Tgu lah sampai balik dating dolu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab dating tu dalam 3B kut... (nak tunggu ilham mareyyy)

      Delete
  10. Hehehehe.....hehehe.....hehehe....dr x stress jd stress...

    ReplyDelete
    Replies
    1. uiks.. stress baca citer sy? oh no...

      Delete
  11. Biasanya saya prefer jd silent reader je tp bab 3 ni x dpt menahan diri dari komen. Baru nk feeling excited nk join Emmalyn kuar berdating ngn Tareq.. bersambung lain siaran la pulak.hehe. Takpe sis, semoga dilimpahi idea yg mencurah2 spt ladang gandum. Errr..belasah je la. haha.

    ReplyDelete
  12. Senyum memanjang hayati n3 nie...tqvm cik nina.....sukee sgt2....

    ReplyDelete
  13. Seciput pun seciput la yg penting sambil baca boleh senyum2...
    Jgn stress2 cik Nina oi! Relax2 kan jiwa ya...
    Love the n3

    ReplyDelete
  14. Terubat rindu kat your writing ;) keep up your good work!!

    ReplyDelete
  15. alahaiiii.... br nk feeling meeling tgk diorg dating mcm mn.... adeii sis nina xcukup....

    meriahhh family em....

    ReplyDelete
  16. ateee.....nak dating naik bukit mende melin oiii.....hehehe.....tq miss writer....

    ReplyDelete
  17. Nak pergi panjat Bukit Kledang kot. Kekeke. Nak follow le, kot2 leh jumpa si Tareq. ;)

    ReplyDelete
  18. Nina:ya ampun..... Sabra je lah if u have big caring families like Melin but it is fun being surrounded by loves one

    ReplyDelete
  19. adeh dahsyat sungguh la uda jah neh....Em hang bertabah sajalah ye hahahha...itu si tareq 2 senyum2...ade jugak yang head over heals ni

    ReplyDelete
  20. Ate kamu ni nina, sikit beno bagi nye. Idak pueh teman mace. Ndak lagi sikit, buleh? Usah lame- lame, letih nunggu enteri baghru.

    ReplyDelete
  21. hahaha!!! uda jah uda jah...aje gemor menyebok...haha

    ReplyDelete
  22. hahhh?? ni bukan seciput tapi half dari seciput..huwaaa

    ReplyDelete
  23. ayark..hiking upernyer first date dorang..nice..

    ReplyDelete
  24. Wah cayalah Uda Jah ni. Selamber rock gitu.
    Hidup oghang perak weh. Teman suka bebenor cheghiter miker ni nina.

    Psst nina...sg. rokam tu jauh dari simpang pulai.
    tapi dekat ngan airport, dekat ghumah teman juga.

    ReplyDelete
  25. Uda Jah ada snap pics tak utk Facebook nie?? Xkn report jer.... Hihihihj

    ReplyDelete
  26. ni klo jd novel ni, harus ade sarikata nih...teman org perak pon gagap bacenyer...kehkehkeh

    ReplyDelete
  27. Hiii nk ikut diarang g dating kt atas bukit cepat la n3 x sabar ni

    ReplyDelete
  28. Hahahaha kaum kerabat yg kecoh.. memang itu leeee terjadi bila kaum kerabat yg sangat rapat

    ReplyDelete
  29. ninaaaaa..tu je ke?..gimme more plsss... ;)

    ReplyDelete