Tuesday, 3 September 2013

Dia Sedanya Bab 9


ok ini bab tulis curi2 semasa team discussion, semasa break 5 min etc cenggitu. tulis pun bukan pakai otak sangat, tulis sebab desperate nak tulis something. kalau u all suka, orite. klu tak suka, sya tulis lain. tetiba terasa nak couple ni kawin cepat2, sebab sian Fayqa n ?, sampai skrg tak kawin2 lagi....  so what say u?



Bab 9




Hujung minggu berikutnya kaum kerabat Ngah Balom berkenduri lagi, kali ini di rumah Ayah Chor Razak, yang Emmalyn pun tidak pasti tiga pupu atau empat pupu dengan bapanya. Senang cerita, semua orang yang bukan saudara seibu sebapa dalam clan Ngah Balom, dikira sepupu.

Ayah Chor hidup sederhana, pesara kerani Pejabat Pos, maka kenduri di rumahnya 100% d-i-y. Dari kupas bawang, mayang bawang, potong ayam, potong daging, siang sayur hinggalah ke menanak nasi, menumis sambal. Seisi kaum kerabat Ngah Balom turun ke padang. Emmalyn yang tidak pandai memasak, bersimpuh di atas pangkin luar, tolong kupas dan potong kentang. Si Alpha Male kononnya tolong cucuh api tungku untuk memasak lauk. Sambil menyusun gumpalan surat khabar dan potongan kayu untuk menyalakan api, mata sekali sekala menjeling kepada teman panjat gunungnya yang tekun mengupas kentang.

Tiba-tiba datang pula projek kedua, Hafizi, si Mummy’s boy. Elok pula dia duduk betul-betul di hadapan Emmalyn, konon-konon mahu menolong kupas kentang juga. Mahu tak mahu terpaksa Emmalyn melayan sembangnya yang tentu sekali mengenainya kerjanya di K.L. yang vavoom, keretanya yang vavoom, Mummynya yang vavoom….. erkk!!

Dari jauh Tareq dapat melihat betapa jenuh Emmalyn terpaksa melayan Hafizi dengan mesra. Dia memang lembut hati, fikir Tareq, walaupun lelaki di hadapannya masuk dalam kategori ‘annoying’, dia tidak sedikit pun bermasam muka atau berbisa kata. Tapi bila tidak dicakap terus terang kepada si kulit badak Hafizi tu, selagi itulah dia tidak faham yang si gadis tidak berminat. Jenuh juga jadi perempuan yang banyak projek ini huh! Dengus Tareq dalam hati.

“Melin, dah siap kupas kentang tu? Kalau dah siap, tolong kupas bawang ni lagi. Yang tadi tidak cukup,” kata seorang wanita sambil meletakkan sebakul kecil bawang di hadapan Emmalyn. Tareq sendiri tidak pasti itu Mak Long ke, Mak Ngah ke atau Mak Su! Ramai bebenor mak cik-pak cik dalam salahsilah keluarga Lebai Baharom atau dikenali juga sebagai Ngah Balom.

Sambil mengupas bawang, semakin melebar senyuman Emmalyn. Hairan Tareq dibuatnya. Takkan tiba-tiba suka pula hati gadis itu melayan si Mummy’s boy? Tangan menyusun-nyusun kayu api supaya api semakin marak, mata sempat lagi menjeling drama sebabak di atas pangkin.

Tiba-tiba Hafizi menjerit kecil, “Aaahh!! Pedihnya mata saya!”

Emmalyn cuba menyembunyikan senyum kecil di bibir, “Eh, pergi cuci mata tu. Kat belakang tu ada pili air.” Matanya mengiringi Hafizi yang terkocoh-kocoh bergegas mencari pili air untuk menghilangkan pedih di mata.

“Melin!” jerit Emil yang sedang menyarung selipar di pintu dapur, “Board of directors kat dalam suruh pergi pick up Acu Jijah kat rumah dia.” 

“Abang Met, Melin tak bawa kereta, Abang jelah yang pergi,” tukas Emmalyn, malas pun iye sebenarnya.

“Woi, banyak lagi kerja tak settle kan sini. Nah!” kunci keretanya dilambung, “ambik kereta Abang.”

Biar betul Abang ni, Peugeot kebanggaannya yang tak boleh disentuh, dia nak suruh aku bawa? Buang tebiat ke?

“Ajak Tareq, Abang tak percayalah Melin bawa sorang-sorang kereta tu. Power kau tau! Nanti kang masuk longkang kau bawa,” suruh Emil, biasalah kerja kutuk-mengutuk adik ini.

“Eleh, setakat Peugeot je pun, bukannya Hummer ke apa,” boleh tahan melawan Emmalyn.

Belum sempat mengajak Tareq, si tukang jaga api itu sudah tiba disebelahnya. “Jom cepat, Emmalyn. Nanti projek kedua awak tu muncul pula.”

Tidak sempat berbye-bye dengan tuan empunya kereta, laju kaki Emmalyn mengikut jejak Tareq menghala ke kereta Tareq yang diparkir di tepi jalan.

Enjin kereta dihidupkan, Peugeot merah kesayangan Abang dipecut ke arah Batu Gajah. Hujung minggu, jalan tidak sibuk, santai sahaja Emmalyn memandu.

“Awak panggil Hafizi apa tadi?” baru teringat Emmalyn nak bertanya.

“Projek kedua,” jawapan Tareq diikuti senyum nakal. Nasib baik Peugeot kesayangan Emil tidak terbabas ke bahu jalan. Teruk angau kau ni Emmalyn!

“Bukan projek saya, okey, projek Uda Jah,” kenyataan untuk menutup malu walaupun merah berpijar di muka tak boleh ditutup.

“Have you said no to him?” tanya Tareq tanpa segan silu.

“In a way,” jawab Emmalyn perlahan. Malu tahu bercakap pasal lelaki A dengan lelaki B.

“In a way?” soalan Tareq beserta kening yang berjungkit.

“Entahlah, awak pandaikah hal-hal macam ni? Saya tak pandai, jadi saya buatlah cara saya,” sambil menyebut pun Emmalyn terasa jawapannya kurang cerdik.

“Kenapa tak terima dia?” Sakit hati melihat Hafizi mengendeng-ngendeng dengan Emmalyn tadi membuatkan Tareq tidak berfikir dua kali untuk bertanyakan soalan peribadi sebegini.

Diam berfikir sebelum menjawab, “Instinct saya kata dia tidak ikhlas.”

Bila Tareq diam tanpa komen, Emmalyn rasa terpanggil pula untuk buat penjelasan, “Dia dan Mummynya asyik cerita kat orang saya ni lulusan luar negara.”

Lain komen yang ditunggu, lain komen pula yang keluar, “There’s one way you can make sure that he understands your ‘no’.”

Mata dialihkan sekilas dari jalanraya, “Hmm?” tanya Emmalyn, pendek.

“Get married,” mulut bercakap, mata pandang tepat ke jalan raya.

“Dengan siapa?” terkeluar automatik dari mulut Emmalyn, sebelum sempat berfikir tentang malu.

“Dengan projek ketiga,” kenyataan tanpa perasaan.

Sreet! Nasib baik brek Peugeot sangat mantap, kalau tidak tentu sudah cium Myvi hitam di hadapan.

97 comments:

  1. Replies
    1. mmm Melin the mousy wallflower, apa respon dia ye?

      Delete
  2. tu dia..... gentle+macho.. Tareq tak segan2...nasib baik tak cium buntu myVi hahahahahaha

    ReplyDelete
  3. oh! saya suka. sungguh! #mujur tak cedera peugeot cik abang emil! hish, alpha male ni tak agak2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha sbb tak tahan nengok projek no 2 dok ngendeng ngendeng

      Delete
  4. Ala awat stop? Tengah syok baca ni.........

    ReplyDelete
  5. I likeee.... straight to the point... memang anak jantan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nina mmg suka tulis cam ni tp bila dia sambung next n3 mmg berbaloi

      Delete
    2. Nina mmg suka tulis cam ni tp bila dia sambung next n3 mmg berbaloi

      Delete
    3. ttnexus...hmm anak jantan ke? nnt kita tengok ye :)

      Delete
    4. fara, tq for the nice words :)

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. ksian Fayqa? bkn Fayqa, Melin la kak... dah b'cmpur dah smue..... hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mksud kak nina sian Fayqa tu sbb cite SF x smbung2...fayqa dgn jeneral dzengal tu x tau lg kesudahannye.kawen ke tidak ke...hehe..kan kak kan? ;)

      Delete
    2. yup waniez betul, sebab Fayqa lambat sangat kahwin, si Melin ni kita kawinkan cepat2 :)

      Delete
  8. wahhh Alpha male..directnye cakap !!!!

    ReplyDelete
  9. hahaha!!!yeayyy!!!! yippii!!!!x pyh tulih len kak.teruskan!!! x sabor nk tgk deme kawen cpt2!!!hehe

    ReplyDelete
  10. haha...bru nk stat gelak tebantut pulak..da hbs...terror la..curi2 msa pun best...lg best kot.. :)

    ReplyDelete
  11. awesome!!!alphamale da pandai da ikut kepale melin..xnk serabot2 ajak kawen terus!!perghhh..perghh..perghh..sangat awesome!!haha..
    tuan tanah nak habiskan tareq dgn melin dekat sini je ke?? nk smbg SF pulak ye..boleh je tp smpi tareq jd kawen dgn melin ye..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. IzZ, citer derang ni panjang lagiiiiii

      Delete
  12. Ilang rindu kt alpha male... keep up d gud work cik writer...

    ReplyDelete
  13. Assalamu'alaikum cik writer & readers.

    Alhamdulillah ada jugak post baru dari Nina. A big thanx Nina~~Really happy hehe. Dalam sehari saya jenguk tiga empat kali tau huhu kot2 ada post baru. *sedang bercuti hehe*. Mmg penulisan Nina sangat2 berbeza ada gaya tersendiri & best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mengingatkan readers yg selalu PM saya kata selalu jenguk blog dan hampa bila tiada new entry tu lah yg saya tulis jg ni :) sbb kesian buat org ternanti nanti

      Delete
  14. Nina : sreeeetttttt....engaged turbo gear!

    ReplyDelete
  15. Aduh ..jantung saye gugur ag la melin...

    ReplyDelete
  16. Sy pun curik2 baca dlm kelas...
    Anak murid pelik...nape cikgu senyum2 tengok handbag?
    ( x leh tahan bila nmpak kt fb sblm masuk kelas td)

    ReplyDelete
  17. Sy pun curik2 baca dlm kelas...
    Anak murid pelik...nape cikgu senyum2 tengok handbag?
    ( x leh tahan bila nmpak kt fb sblm masuk kelas td)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo tengok dlm handbag ye....zaman sy blajar dulu tak de hp

      Delete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Err. Get married with projek ketiga? Is that a propose? Hahaha

    ReplyDelete
  20. hahaha... projek ke3 perasan melin nak kat dia.. hahaha.. sweet

    ReplyDelete
  21. nina...walaupun secoet aje tapi best!
    xsabar tunggu next n3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo entah bila lah boleh tulis the next entry tu...

      Delete
  22. gentleman siot tareq ni! yelah nama pun alpha male kannn...
    tersedak-sedak saya ketawa. kah kah kah kah

    ReplyDelete
  23. Hehe.. Yeahh.. Makin hensem lak tariq cakap gitu..

    ReplyDelete
  24. OMG! i just cant stop smiling!!! Ya Allah.. jgn saya yg angau dengan si Tareq sudah.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm angau2 ni best jg kan? sy pun cant stop smiling

      Delete
  25. hahahahahahahah...sukaaaaaaaaaaaaaaaaaa...bagus la tareq ni...

    ReplyDelete
  26. ehhhh..suke sangat sampai terlupe nak tanye..apekah kesudahan bab 8 tuan tanah??jawapan melin untuk saya? tu..apekah??

    ReplyDelete
    Replies
    1. "saya?" tu kan alpha male tanya dalam hati je..

      btw, nice chap. sis! :D

      Delete
    2. haah IzZ & ara, soklan "saya?" tu dia tanya dalam hati jerr :)

      Delete
  27. Kasi kawen je lah.. I loike bab2 berchenta lps kawen ni he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, jom kasi kawen kata Uda Jah, the telangkai!!

      Delete
  28. hahaha.. ye kawin kan saje, Nina

    ReplyDelete
  29. Bha, apa tunggu lagi. Kawinkn saja dorang ni..

    ReplyDelete
  30. sempoi btul dorg berdua ni...sgt suka en3 ini...thanks nina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...mmg kali ni nak buat couple sempoi, tanak gaduh2, jerit2. erk tp mesti ada gaduh jg kan, sedangkan lidah lagi tergigit...

      Delete
  31. i loikeee u tareq... ckp terus terang... cepat2 kahwin sblm projek ke 2 kacau... emm you so lucky dear...

    ReplyDelete
  32. i loikeee u tareq... ckp terus terang... cepat2 kahwin sblm projek ke 2 kacau... emm you so lucky dear...

    ReplyDelete
    Replies
    1. so serius nak suruh kawin sampai dua kali komen :)

      Delete
  33. nina...nina...nina...nk lg ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye, ye, ye, nnt nnt ye sy cari ilham dan masa

      Delete
  34. Ok I like kalau plot nya cam ni. Asyik dating je progression macam snail. After all, the fun always begins after halal kan Kak Nina ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo lepas ni...errr....ada ...err lain pulak!

      Delete
  35. Sebagaimana srett nya brake Peugeot abang met sebegitula srett di hatiku. Feewiiittt

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  38. tqqqqq......love it.....jgn tukar bab nie....perfecto!:D:D:D

    ReplyDelete
  39. otak x abeh lagi set DELETE untuk perkara2 yng berlaku bermenjak2 neh...1st bc td pening sat sbb ingatkan cite Fayqa yg kuar...sekali cite Melin hahhaha...senget sudah i neh.

    Nina....secoet je x aci tol...Melin sila jgn terkejut sangat okies kalo kene kawen ngan projek ke-3 2, x pelik pong hahhaha.....

    ReplyDelete
  40. Short and sweet Nina.
    Tak payah tukar, just nice.

    ReplyDelete
  41. niiiiiiiiiiiiiiiiinaaaaaaa saya suka Bab yg ni. xyah tukar dah.aiiiihhh suka sgt. tareq tu sebenarnye rasa tercabar sgt2 ke apa dgn projek2 Emmalyn? tp bagus lah tareq ni. sgt pantas bertindak. nina cepat..cepat bagi Bab seterusnye hehe...peminat karyamu ni dgn x malunye nk bgtau 10sept ni besday..so nk minta hadiah Bab paling sweet tuk hari tu hahaha (sbnrnye xtahan sabar dah nk tunggu Bab baru) :)

    ReplyDelete
  42. Hahaha.. sweet la writer so straight forward.. getting married to the Project Ketiga ..

    ReplyDelete
  43. Hai Nina....saya pun pompom girl untuk Tareq dengan Melin tau. So, cepat2kanlah process merisik ke, meminang ke, nikah ke....hehehe....

    ReplyDelete
  44. Setuju kawenkan Melin cepat. Sebab masa Nawwal Husna buat majlis babynya, Melin dah datang kenduri tu bawa Tareq kan. Melin mesti teringin nak bahagia macam Nawwal Husna dan Zaharin...hehehehehe

    ReplyDelete
  45. *genggam penumbuk dan ayun tangan ke atas ke bawah sambil cakap* "Kawin! Kawin! Kawin! Kawin!" \(^o^)/ ha! Tak sangka chapter kali ni macam ni.

    ReplyDelete
  46. oh hohohoho.....marbeles...tq..tersangat2 puan nina....

    ReplyDelete
  47. salam babe, santai tul citer si M&T...lapang grey mater i dari stres yg tak menentu...lama tak pegi kenduri kawin...so bila
    jemputan??????? hehehehehe

    ReplyDelete
  48. Turun padang.....not turun ke padang

    ReplyDelete