Wednesday, 27 February 2013

Seteguh Fayqa Bab 5 a


Salam!

Okay. Bab 5 a dulu. Ahad ni ke saya sambung lagi ye. Catch phrase utk SF adalah....sedikit2 lama2 jadi bukit. enjoyz!


Bab 5


Laju Dzariff menarik tangan Fayqa supaya gadis itu kembali berdiri. Ya Allah! Apa aku dah buat? Kenapalah budak ni selalu buat aku sakit hati, marah sampai tak ingat apa yang aku buat. Macam-macam sumpah seranah dihadiahkan untuk diri sendiri.

“Abang?” tegur Dzalia sekali lagi, teragak-agak.

“Hah?” tanya Dzariff.... apa lagi ni?

Kening Dzalia terjungkit, bibir dimuncungan ke arah tangan si abang...... yang masih menggenggam erat pergelangan tangan kiri Fayqa.

“Eh!” Dzariff dan Fayqa sama-sama terkejut! Dzariff segera melepaskan tangan Fayqa, Fayqa pula cepat-cepat menarik tangannya. Rasa malu, rasa canggung, dia berpeluk tubuh.

Terdiam seketika. Apa orang tua kata? Malaikat lalu? Baguslah malaikat lalu, catat satu dosa kering aku, fikir Fayqa. Thanks to this general sengal! Senang pegang orang, peluk orang. Dulu ingatkan si Dzahim nakalnya Ya Rabbi, rupanya abang dia lagi jahat!

“Ehem,” Dzalia berdehem sekali, susah nak mula bicara. Apa nak kata ya? Nak tanya kenapa Abang peluk Fayqa?

“Ehem,” Dzalia berdehem kali kedua.

“Yaya cari staf baru, kan?” tiba-tiba Dzariff bertanya.

Terkejut Dzalia dibuatnya, dia masih tercengang-cengang dengan perangai luar alam si abang, yang si abang pula bertanya pasal....staf?

“Yaya! Cari staf baru, kan?” Dzariff bertanya sekali lagi.

“Haah,” itu saja yang boleh dijawab, kepalanya masih berkira-kira ke mana hala tuju pertanyaan abangnya.

“Ni ha! Dia ni pun nak cari kerja. So, Yaya ambil saja dia kerja kat butik Yaya,” senang sahaja Dzariff mengarah adiknya.

“Err... interview dululah Abang...” Dzalia cuba bertolak ansur.

“Nak susun baju, nak cek stok, nak kemas butik. Dia ni belajar kat kolej kan? Tentu dia boleh buat. Nak interview apa lagi?”

Fayqa mengerling ke arah si general sengal. Dari pagi ke petang kerjanya mengarah orang sahaja!

“Tak apalah, Kak Yaya. Interview dulu pun okey,” komen Fayqa, kasihan tengok Dzalia kena paksa kerana dirinya.

“Kita interview seminggu lagi ye, Fayqa. Kita tengok dulu macam mana keadaan Jim,” Dzalia cuba berlengah. Dalam seminggu ni bolehlah tengok macam mana perangai si Fayqa ni, elok ke, teruk ke. Takkan nak ambil kerja menonong macam tu saja. Silap-silap haribulan buat pening kepala!

“Okey, set! Interview minggu depan. Telefon bos awak, kata awak berhenti kerja hari ni juga. Jangan degil, bahaya awak kerja di sana. Budak-budak jahat tu mungkin menunggu awak di sana.” kali ini arahan untuk Fayqa pula.

“Faham?” tanya Dzariff bila dilihatnya Fayqa berdiri mematung tidak berkata apa-apa.

“Yaya, she works with you. Pergi balik kerja sama-sama. Her safety is our responsibility,” arahan untuk Dzalia pula.

Lepas memberi arahan, general sengal masuk balik ke ruang menunggu. Sedikit pun tak mengerling ke arah Fayqa. Perasan bagus!! cemuh Fayqa dalam hati.

“Kak Yaya, sebenarnya Kak Yaya tak perlu ambil saya bekerja. Saya boleh cari kerja kat tempat lain,” memang pegangan hidup Fayqa tidak mahu menyusahkan orang.

Nice, she's not pushy. Mudah memahami orang lain, puji Dzalia dalam hati.

“Don't worry. Apa-apa pun kita buat interview dulu. Deal?” bibir Dzalia tersenyum lebar. Gerak hatinya berkata si Fayqa ni baik budaknya.

“Deal! Thanks Kak Yaya,” senyum disambut senyum, permulaan titian persahabatan.

61 comments:

  1. Yeay ada yg br hehe ntah apa2 si dzariff ni klu jd bini mau kena kurung jer ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzariff jadi bini? or kalau jadi bini dia?

      Delete
  2. Hah pendeknya...kira satu plot je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. separuh bab, dear, yg lengkap insyaAllah wiken ni

      Delete
  3. Hehe xboleh belah la dzariff ni...haha best2..nk lagiii

    ReplyDelete
  4. Rimas la dgn perangai jantan cam ni.... Harap2 dia boleh brlembut dgn fyqa nnt

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha kita tengoklah penangan si fayqa....lol

      Delete
  5. Mne ade rimas..apesje watak hero ciptaan nina sntiase cool n romantik dlm tegas! Heroin plk..ermmm yg mmpu brdikari,pndai mnjga diri...dpor adelah keutamaan.Nina mmg trbaek!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Besttt sangattttttt..... Xsabar nk baca lagiii.... Oooooohhhhh merinduuuu nk tggu next entry....

      Delete
    2. tqvm gals...insyaAllah akan diusahakan wiken ni

      Delete
  6. Tq tq tq Tqvm ok hari Ahmad sambung ye.....

    Dzariff , sifat dia terlalu melindungi semua orang yg ada dikelilingi dia nak nak si Fayqa sebab Inspector. Amir kan dah amanahkan pakcik tu jaga Fayqa, lagi pun pak cik tukan macam dah terhutang budi dgn Fayqa yg selamatkan adik dia....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes dear, hari Ahmad ni :) (ur so cute)

      yes itulah sbb dzariff penrangai cenggitu

      Delete
  7. uhuk.. tersedak den.. cenonet bebenor heheheh tp syukur baik ada dari tak ada... kira ok la Dzalia boleh bertolak ansur.. tak tau la nanti mcm mana si fayqa ngan si Dzureen nntkan....
    Doa lagi bagi nina dipermudahkan urusan dan dirahmati dengan idea supaya boleh update cepat-cepat dan panjang-panjang. Amin....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amiiiin, tqvm for yr doa. pendek, dear, sbb skrg ni sy sekali tulis separuh bab je

      Delete
  8. fuuuhhh pendeknyerrr nina tak puas baca tak pe ahad nie buat panjang2 yer. i start to admire the general sengal N overprotective

    ReplyDelete
  9. mmg general x sedo diri... suka sgt arah2 org.. best

    ReplyDelete
    Replies
    1. kutuk perangai si genersal tp best to pn writer yg berjaya buat readers geram general sengal... hihihi

      Delete
  10. Susah kalu ada Jeneral sengal mcm Dzariff. Kalu si Fayqa jatuh cinta kat Jeneral sorang ni lagi haru pula. Hisk..hisk...nasib kau lah fayqa sbb bertemu dgn Jeneral seperti Dzariff ni.

    ReplyDelete
  11. hahaha!!! suke perangai mengarah c general x jadi neh!!! sikap mengarah die utk kebaikan..hehe...next next next!!! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he ada yg suka ada yg rimas, apa2 pun sy akan up his annoying level...sesaja nak ributkan hari yg tenang...

      Delete
    2. ributkanlah....x kesah..jnji ade new n3!!!muehehehe

      Delete
  12. Perghhh...mengarah tak hengat betul Dzariff ni! Anticipating a scene when Fayqa will render him speechless! I mean SPEECHLESS in capital letter!

    ReplyDelete
    Replies
    1. speechless....err...donolah....but trasa nak hantuk kepala fayqa ke dinding adalah....pastu sedar tak boleh hantuk kepala anak dara org ke dinding, dia nak hantuk kepala sendiri wa ka ka

      Delete
  13. hahaha!!! kalau dah jeneral sengal tu.. sengal jg la..

    ReplyDelete
  14. Baru nk start baca...scroll bawah..eh dh abis..huhu

    haha..dzariff si general yg diktator..

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrg ni style sy nak tulis separuh bab sekali, sikit2 gitu

      Delete
  15. pergh...power gilerlah aura Fayqa kepada Jeneral sengal tu kan...Pelik juga bila si Jeneral sengal tu amat protective terhadap Fayqa yg tidak dikenalinya asal usul gadis itu..
    Tidak kah kepelikan perangainya membawa tanda tanya pada keluarga nya...dan adakah detik ini telah menciptakan rasa yg luarbiasa pada jeneral sengal tu..terhadap gadis yg bernama Fayqa yg dia tidak pernah rasa selama ini bila bersama dengan gadis gadis lain yg ditemuinya selama ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. idA, you always reframe my stories dgn tepat sekali...always help me to think

      Delete
  16. huh! memang sengal yang sesengalnya lah si general sengal ni!

    ReplyDelete
  17. Eeee geramnya dgn General Dzariff niii.. sesedap susu lembu dia je main pegang2 tangan org and beri arahan sesuka hatii.. tapi, nampaklah dia sangat bertanggungjawab dan protective. Tapi cara dia.. atoyaaaiiii.. naik sesak nafas dibuatnyaa. fuhhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt sesak nafas lain macam pula yg mari hi hi hi

      Delete
  18. Dari pagi ke petang kerjanya mengarah orang sahaja! - perasan bagus.
    peh peh peh jeneral sangatlah protective.
    jeneral oh jeneral. bila nak terjatuh chenta ni..wawawawa
    TQ Sis Nina

    ReplyDelete
  19. hadoyaiiii...ske ski citarasa dia je nak mengarah yg mn leyh buat yg ne x leyh...huhhhhh cite2 dulu 2 nak jadi genaral la 2 gamaknye tp x kesampaian errrggggghhhh.....dah 2 ske ski mak nenek dia je nak peluk2 owang...dosa tauuu........

    eh adeh...nina nak n3 lagi hik3

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah pegang2, peluk2, nnt kang cik writer kena hempuk lagi...cam pms....

      Delete
  20. Ha ha ha...best sgt n3 ni. Jgn torture ur readers lama2 eh? Janji tau...ari ahad up lg ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he he janji ditepati...insyaAllah...hari ahmad... lol

      Delete
  21. ei..diktaktor sungguh la Dzariff ni..menyampah btul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik ...jgn nyampah2....nnt jatuh suka plak

      Delete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. Haih tgn gatal... pegi delete komen pulak...

    Nina, you really honoured your promise! with only half a chapter, u can make this General irresistibly charming to me. Jue bard kata diktator tp I nampak leadership. Ida kata over protective, to me he is a very responsible man. Mmg sesuai, anak sulung.

    Momentum membaca SF ni agak berbeza dgn 2 cerita u sebelum ni. And I can see that your ardent readers are slowly accepting the fact that SF will be uploaded less frequent compared to PMS & KNK. Ye ke? Tak pela, kan u kata nak savour your sanity... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tangan gatal tak pe, jgn benda lain yg gatal :)

      savour...jgn tak savour.... he he

      hafta less frequent lorr, thn ni thn super bz

      eh...hoping that wiken ni u savour knk :)

      Delete
  24. Tak suka! Tak suka! Tak sukaaa!
    Heheh.. tak suka sebab nina buat saya sengih sorang2 sambil sabar tunggu next n3.
    Ermm..nak lagi..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm buat org sengih2 cam kerang busuk...sy dapat pahala kan? a sliver of happiness on a listless day.....

      Delete
  25. salam cik nina,lama rase nye i tak 'parkir' kat sini...best sesgt dpt pulun bace byk2...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam cik meow meow...apasal tak dtg memarkir? knk blum sampai ke borneo kan?

      Delete
  26. Br baca and baru nk komen... Adeyh.... What should i say. .. Charming as always

    ReplyDelete
  27. Salam nina, i tried 2 look for ur book at the bookstore at my home town (KNK) tp x de pun. Cane nak bli eh? Kne bli online kt u ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. home town kat mana, dear? nnt sy tanya other readers. klu nak beli online, kat KS ada, kat Kedai Buku Shah (di FB) pun ada

      Delete
  28. pms xde yg censornye..angau je lebih..jd SF ni boleh smpai bulan bintang x?

    ReplyDelete
  29. Salam nina,
    Hometown sy di batu pahat , johor. Dh cari kt popular n perintis tp x de. Kdai2 kecik yg jual buku pn so far x jumpa lg...frust la

    ReplyDelete
  30. Best jgk la lyn cite SF ni mlm2

    ReplyDelete