Monday, 28 January 2013

Sinopsis Kisah Naz & Khaalish

PERTUNANGAN empat tahun dulu memberi impak yang 

sangat besar dalam kehidupan Nazrahani Idora dan

 Zaim Khaalish. Walaupun Naz sudah bergelar status

tunangan lelaki itu, namun dia tidak pernah bertemu

 muka dengannya. Khaalish pula tidak pernah ingin

 mengetahui tentang perempuan itu, yang difikirkannya

 hanyalah Ilsa.

Naz cuba melupakan peristiwa itu dengan membawa


 diri, merantau serata dunia. Namun kenapa Allah

 temukan dia semula dengan lelaki itu?

Dek jatuh hati dengan tunang ‘teknikal’nya, Zaim


 Khaalish sanggup terbang ke merata pelosok alam

 untuk menjejak si dia.

“Encik Zaim Khaalish, awak jangan nak merepek.


 Tunang amende? Empat tahun tak ambil pusing, jumpa

 di Bali pun awak tak kenal saya, you dare to say that

 we are still engaged?”

“Empat tahun ke lapan tahun, saya tak peduli.


 Technically, we are still engaged.”

“Technically? Technically?!”

Semenjak itu, entah kenapa, Khaalish asyik mencari


 dan terus menjejaki Naz. Di mana saja Naz berada, dia

 pasti akan ada di situ. Naz pula, mulut saja kata tak

 suka, tapi sebenarnya hati suka kerana kehadiran

 Khaalish di sisi selalu mengubat rasa sunyi dan rindu…



Reham: “Huh, pengecut! Nutter! Apa erti hidup jika kita

 takut nak kejar kebahagiaan? Kalaupun gagal,

 sekurang-kurangnya awak sudah mencuba dan boleh

 reda dengan ketentuan Tuhan. Kebahagiaan datang

 mengetuk di pintu awak, tapi awak yang takut hendak

 buka.”



Nazrahani Idora: “Reham, awak tak tahu, empat tahun

 lalu, teruk saya cuba bangun semula, bina keyakinan

 diri, bina hidup yang baru, di mana tak ada lagi lelaki

 yang boleh buat saya rasa tak ada nilai diri. Kalau saya

 cuba sekali lagi dengan dia, dan... dan... gagal… Saya

 rasa saya takkan mampu bangun sekali lagi.”

83 comments:

  1. Mmmm....... confirmed u r not around tis book fair? Huhu...then kena g gak ler nie....

    ReplyDelete
  2. erm... dear, i terjah jugak blog u dalam keadaan ting tong teng. awak tahu kenapa? sinopsis yg mengujakan. tapi, masa tidak mngujakan saya. aduhai, sabarlah... tak lama.

    Kenapa yer bila lalu jambatan dekat Putrajaya sentiasa ingat REham dan Naz dan tak lupa Zaim. Serius...

    Harullah, tiap2 hari saya lalu jambatan PJ tau. Saja jelah awak dera saya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tqvm to the penerbit yg buatkan sinopsis ni. he he derang bertiga tu dah jadi hantu jambatan ye...dok seru org :)

      Delete
  3. ehem..dah klua dh...x sbar..seriously...will buy it ms pesta buku 1 mesia

    ReplyDelete
    Replies
    1. nervous nervous...harap2 tak mengecewakan...

      Delete
  4. rasanya ku tak pergi ke pesta buku nanti. warrggh... ada aral.... but surely will get hold of KNK from the bookstores.... insya Allah.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lama pun AA, mid feb je dah ada kat kedai...tqvm for yr support!

      Delete
  5. tapi yang pastinya Naz cuba jugakkan dan adakah percubaanya kali ini berjaya ataupun berakhir dengan kegagaln juga....dan jika gagal untuk kali ini adakah dia mampu untuk bangun kembali????itu yng i naaakkkkkk sgt3 tahu hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm ada gak dugaan tu tapi sy cuba nak buat supaya tak terlalu meleret2 tatau la menjadi ke tak?

      Delete
  6. wah... so cool... akan dijadikan koleksi. I'll buy sabtu ni, who knows saya salah satu yg bertuah dapat akak punya sticker. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. stickers ada 400, dono how they distribute...

      Delete
  7. Nina..i want, i want! i nak yg ada signature u tau! heee ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada kwn yg nak ke sana lagi ke?

      Delete
    2. no..my sister nak hantar barang so i tot boleh kot buku ituew dimasukkan sekali ke dalam kotak tersebut..nti u pos tu my mom's house jelah..eceh!

      Delete
  8. Ohh....cover dah keluar, sinopsis pun dah keluar. Tunggu bukunya aje ni..... Congrats Nina.

    ReplyDelete
  9. tahniah dek...tk sabar akk nk menatap ur novel dek.. baca menghayati n sambil guling2..hihihi.....

    ReplyDelete
  10. ni kalau beli on9 dkt mana ye? ks ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat masa skrg hanya dijual di Pesta Buku. jualan online dan di kedai, mid feb nanti

      Delete
  11. Nina!!!!! Got myself a copy of KNK!!! Yezza!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampaknya ramai yang grab KNK tadi....

      Delete
    2. Love it! Love it! Love it! Saaayanggg Puan Sri Freida! Ahaks........ Sungguh tidak mengecewakan.... suka, duka, debar pun ada...... Tq Nina.... Sayang Nina juga! :-)

      Delete
    3. ooo dah habis baca ye? am glad u like it :)

      Delete
    4. Balik rumah terus baca la Nina....tak boleh tunggu.... Jokes aside....banyak nilai2 murni yg boleh didapati dalam novel ni. Honestly, tak pasti sama ada I boleh cool macam Naz atau tidak bila rumahtangga diuji macam tu. Tp certainly bagi I berfikir panjang la....... Naz is super duper cool.... I love Naz and her positive attitude! Teruskan berkarya Nina.....you have no idea how many lives you've touched with your piece....

      Delete
    5. he he ada reader sorang tu PM me kata lepas beli KNK dia terus pergi coffee house dan baca di sana, sbb ta sabar nak tau ending....u all ni sweetlah, makes writing so enjoyable bile ada readers cam u all.
      ya lah kita tulis citer yg positive2 kan supaya hidup kita pun positif! tqvm for yr support!

      Delete
  12. Alamak! Jelesnya pada yg dah dpt peluk KNK.. Saya tak free nak pergi rini.. Esok insyaAllah...

    ReplyDelete
  13. Nina....sy tengh jeles nih. Member dh dpt peluk KNK, sy kena tggu lepas keje baru bole grab.

    Ni xleh jadi, kena gak pergi ptg ni carik KNK. KNK! here i come...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akhirnya dpt juga KNK dlm pelukan. Thank to you Nina sbb dpt siapkan KNK dengan cepat sekali.

      And also thanks for dedication yg awk tulis kat buku KNK, sooo.... sweet dear.

      Harapan I pada KNK, will be bestseller too mcm Projek Memikat Suami. Akhir sekali, All the best to you dear.

      Delete
    2. tqvm for yr doa, dear! as for the dedication, its my way of thanking you for supporting KNK as I was writing it :)

      Delete
  14. stress tak dapat pergi pesta buku and mid feb takde kat sini....hwaaa.hwaaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank u to me hubby temankan i gi pwtc mlm2 evntho the booth dah nak tutup.. Good job Nina U R the BEST.... so takyah neves sgt......

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. ooo inche suami temankan, what a great husband. Dah habis baca ye?

      Delete
    4. Malam tu jugak habis..... Hahahaha

      Delete
  15. dah beli KNK petang tadi kat pesta buku...yahooooooooooooooo

    ReplyDelete
  16. Nk beli! Plg best dpt autograf Nina kat PMS dulu. Thanks! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak yg ada TT, tunggu bulan Mac, insyaAllah

      Delete
  17. Nina:bought KnK today at bookfair! Awesome giler....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kata awesome tu sebab dah baca ye? dah baca bhg penghargaan?

      Delete
    2. Nina : Yessss...read 3X over the weekend!!, and wink, wink,wing, am touched that you acknowledged me in your dedication pages!! - muah..muah...muah... p/s your 2nd book is getting better from PMS (the storyline, phrases used and expression of words!) ENJOYED SO MUCH. Looking forward to your 3rd book.

      Delete
    3. tqvm for yr support! u make writing KNK so enjoyable :)

      Delete
  18. yeah3x..dah dapat kat bookfair semalam...tapi lom baca, coz semalam sampai dah lewat malam.... hari ni plak macam2 program....ish xsabar nak baca neh...

    ReplyDelete
  19. Nina...dah baca KNK ...super duper sweetnya Khalish, rasa nk tukar tempat plak dengan Naz...Nyonya Mansor pun awesome, baik je rupanya...tapi i paling tak boleh boleh lupa part Vit C and Vit K...

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  20. jelesnye dgn semua yg dah dpt peluk knk... tersiksa jiwa tunggu mid feb nak beli online... sedih tul la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak ker?? kalu sy dpt extra sy jual kat awak...

      Delete
    2. nak3... betul ke leh jual kat kita..?

      Delete
    3. Sy baru baca ur reply...buku ada...if still interested after chinese new year sy pos...which mean ari selasa...bak address...

      Delete
    4. salam,tibe2 mencelah,,, klu sy nk jgk, ada lebih x

      Delete
    5. Ada extra 1 je sbb 2 lg dh kasi kt org lain...if norana tk nk sy bleh kasi kt awk

      Delete
    6. wah!! zoey sudah jadi pengedar... :)

      Delete
  21. Salam Nina.. I dont really read malay novels but once I read your pms (pms? lol), I got hooked. Kali ni nak dpt autograph.. kena tunggu pun, tunggu la.. nak yg ada autograph okay? ;) Please keep on writing because your stories inspires me, seriously.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tqvm... wah part yang 'inspires' tu terharu lah saya. pms n knk, novel ringan2 saja. as i hv always said...life is stressful enough kan...
      knk with tt, early mac ye...

      Delete
  22. Memang mencabar kewibawaan sungguh la dengor ramai udah beli/baca KNK!! Nak beli online/kedai buku kena tunggu lagi...sabor jelah!!!!

    ReplyDelete
  23. salam best lah blog nie...jom lh singgah blog sye pulak...www.pelanginadia.blogspot.com..macam2 ada..

    ReplyDelete
  24. novel ni mmg belum boleh order melalui online ke??
    saya nk bce sgt nti mgu dpn da msuk u ala ceptlaa

    ReplyDelete
  25. Terkejut beruk hari tu g pesta buku KNK dah kuar.. Nasib baik tak jerit kuat2.. Nmpak KNK gaya cm nampak retis je.. Hhahaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. larr u tatau ke KNK dijual di pesta buku marin?

      Delete
    2. Hehhe.. Tak sempat nk tgk update kak nina hari tu.. Nasib baik tak tggu online.. Kalo tak mesti jd cm dorg.. Tertunggu2... Ngehehhe (gelak keji.)

      Delete
  26. Sian org jauh yg x dpt g bookfair ni..kt bookstore dah ada ke blum ye nina?

    ReplyDelete
  27. salam nina.. saya baru je join blog ni..itu pun lepas terbeli PMS.. adui.. awatla lambat sgt tau pasal benda yang hebat ni... oh..i luv u cik/pn nina..i luv PMS..i luv knk & etc,etc.. teruskan menulis kisah2 yang superb..

    ReplyDelete
    Replies
    1. awatla lambat? sebab kita ni low profile kut eceh eceh eceh :) follow SF ye!!

      Delete
  28. Saya selalulunya xsuka baca n beli novel melayu.. kebiasaannya saya akan pinjam kawan2 punya je sebab saya rasa novel melayu ni ceritanya stereotaip dan membosankan. Tapi sebaik saya baca novel ini memang saya rasa sangat teruja! jalan ceritanya kuat..cara penyampaiannya bersahaja dan buat saya xboleh berhenti selak ke muka surat berikutnya. Saya akan jadikan novel ini slah satu koleksi peribadi saya dan semestinya akan mengikuti novel anda yangakan datang.. Sangat lain dari kebiasaan dan teruskan berkarya!

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. First time baca novel ni waktu pinjam dr library. Menarik sangat ceritanya. Puas cari di kedai buku... baru2 ni baru berjaya jumpa. Habis je baca, ulang lg baca. Antara novel terhebat yg pernah dibaca... tahniah pd penulis!

    ReplyDelete