Wednesday, 12 December 2012

Kisah Naz & Khaalish Bab 31 (bhg 1)


Salam...hmm...here's Bab 31, part 1. Nnt saya naikkan lagi ye. Nak tanya suspense tak? he he he...writer perasan!

Bab 31

Sepanjang penerbangan dari Luang Prabang ke Bangkok dan dari Bangkok ke Kuala Lumpur, jantung Naz berdebar-debar, rasa bagai nak meletup! Sesalan demi sesalan singgah di hati. Menyesal membawa diri bertahun-tahun. Menyesal menjauhkan diri dari keluarga.

“Mama!” keluh Naz dalam hati, “Ya Allah, lindungilah keselamatan dan kesihatan Mama.”

Rasa macam anak derhaka pun ada juga. Dia berdoa dan berzikir tidak putus-putus. Air mata tidak dibenarkan mengalir walau setitis kerana dia bimbang, jika mengalir setitis, empangan air matanya akan pecah.

Di KLIA, Pak Din sudah sedia menunggu di luar Balai Ketibaan. Tanpa membuang masa, Naz masuk ke dalam kereta Papanya.

“Pak Din, kita ke hospitalkah?” terus keluar soalan dari mulut Naz.

“Tak. Kita ke rumah dulu, Dora,” pendek jawapan Pak Din.

“Eh, jomlah kita terus ke hospital, Pak Din. Saya nak tengok Mama sekarang juga,” gesa Naz.

Tapi Pak Din selamba macam selalu, “Dato’ pesan suruh balik ke rumah dulu.”

Ha! Kalau sudah sebut nama Dato’ Nazari, tak perlu nak dibincang lagi. Di rumahnya, apa yang dia kata, semua orang mesti turut. Naz pun diam, duduk sahaja dalam kereta. Dalam kepalanya tertanya-tanya juga, siapa yang menjaga Mama di hospital dan siapa yang ada di rumah.

Tiba di rumahnya, cepat-cepat Naz masuk ke dalam, tak sabar-sabar hendak tahu keadaan Mamanya. Satu langkah masuk ke dalam rumah, Naz terkejut besar. Mamanya sedang duduk elok di sofa dengan Papa. Sedikit pun Mama tak Nampak macam orang sakit. Langkahnya menjadi perlahan, otaknya berputar-putar. Apa muslihat Papa? Kenapa dia telefon suruh balik segera? Katanya Mama masuk hospital. Tapi ini, Mama nampak sihat walafiat sahaja!

25 comments:

  1. Mmg suspen tapi rasanya Naz ni dah kena main kot.. Kesian Naz mcm nak keluar jantung.

    ReplyDelete
  2. oohhh....kesian si dara comel, dah kena mainkan ngan bapa sendiri. mesti nak paksa naz kahwin dgn anak si jutawan yg ala2 idaman malaya tu kan? pandai buat speku.

    ReplyDelete
  3. hehe..dah suspense dah ni..
    yg x bestnya sakit2 ni benda yg sensitif..

    ReplyDelete
  4. ooh..patot laa naz kecewa sgt..sian naz..:(..

    ReplyDelete
  5. suspen giler!!!!! Tp confirm kena mainkan bukan dgn bapa sendiri tp termasuk khalish skali kan???

    ReplyDelete
  6. wallaweeeeeeiiiii.....Naz kene tipu idup2 ngan bapak dia ke nih...hadoyyyaiiii...jgn kate dia kene pakse kawen ngan khal...sama cam yg dia buat utk tunangkan naz dulu....

    *nota kakitangan to Nina...
    akhirnya dpt jugak komen huhuhu...sadis2 line tenet sikit lagi nak kiok...td dah cantek byk je persoalan yang ditanya kat bab 30 tp x leyh nak sent komen...nak undo balik komen 2 pon x boleyh dah sebab x hingat dah ape yang kite taip td...so bertabah saja la hahhaha

    ReplyDelete
  7. salam Nina

    E3 yg mendebarkan dan mencemaskan kami semua..apatah lagi si Naz tu kan..bila dapat berita yg mamanya sakit dan sedang dirawat dihopital..dan bila sampai dirumah...kelihatan ibunya sihat walfiat.. kalau lah akak ditempat Naz..memang akak akan terasa terluka ...dipermain mainkan perasaan akak ..tidak kah ada alasan yg lebih baik yg hendak diberikan kepadanya untuk menyuruh dia balik kerumah...jenuh rasanya disepanjang perjalanan dari LUang Prabang Ke Malaysia ..hatinya disalut kebimbangan dan rasa bersalah yg melampau kepada ibunya...

    Teruja nak tahu apa mahunya ayah dan ibunya menyuruh dia kembali kerumah..apa hal yg penting yg ingin disampaikan kepadanya hingga mereka sanggup melakukan taktik yg kotor ini pada dirinya..seorg anak yg begitu akur dan begitu taat dengan segala suruhan org tuanya..

    Betapa kejamnya seorg ibu dan ayah melakukan penderaan perasaan dan hati pada anak perempuannya..dibuatnya Naz seperti boneka..bila lah akan berakhir rasanya perasaan yg sukar untuk diungkapkan ini..rasa marah yg tidak dapat diungkapkan kerana dia tahu hukum menderhaka kepada kedua ibubapanya...

    Terujanya akak nak tahu..apakah permintaan kedua ibubapanya kepada dirinya..yg selama ini ..tidak pernah mereka memperdulikan hidup matinya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stuju kak sue..
      Wlpn ssaya harap naz ngn khalish.. Tp kalo bleh tamo la cara cmni.. Ksian diaa. Xsuka prangai mak ayah dia ni.. Hrp naz teeguh hati.. Kaloo pilih khal pon bkn atas arahan pareent dia.
      Parent dia nii kna sedar + insaf dlu. Nak sng tp mcm jual anak konon utk kebaikan ank tu sndiri. Aduhai! (Mcm citer korea smile,mommy)
      Plg penting harap sgt2 khal x terlibat dlm plan ni.. Kalo x, point khal bkn takat deduct mmg negatif terrus!!!

      Delete
    2. salam miz acu

      Tak semestinya mereka akan dinikahkan oleh parents naz dengan si Khaalish kerana kalau tak silap akak diawal bab ada menyatakan bahawa umi Khaalish suruh khaalish melupakan tunang teknikalnya..mungkin parents dia nak suruh Naz menoktahkan hubungan mereka atau pun sudah ada org lain masuk line untuk meminang Naz..hanya Nina yg bisa jawab soalan cepumas kita..ce citer ..dik..

      Delete
    3. Erkkk... Saya reeply kt kak ida nape saya tulis kak sue ek? *musykkill*

      P/s: xmo teka2 dh cepat up chapter 2 NiNa!

      Delete
  8. bukak untuk layan kali ke 40 nak feeling baca bab 30. Sekali what a pleasant surprise!!

    jeng jeng jeng. nak kena perangkap suh kahwin ka tu??

    I do hope this is not Khaal's idea but Dato's Nazari's. Kalau Khaal yg plan cenggini, sure Naz sampai bila2 takkan maafkan dia.

    So, Khaalish hantar rombongan meminang, parents Naz yg tak nyabar2, hence the trickery?

    ReplyDelete
  9. suspend giler!! but i guess mesti nak bincang pasal wedding ni..yeay yeah!

    ReplyDelete
  10. nie mesti nak kahwinkan si Naz dgn Khal ler tue bapaknya Nazri

    ReplyDelete
  11. Naz kena tipu ke??????
    Cant wait for the next entry....

    ReplyDelete
  12. hamboi,...komplot ape plak ni?

    ReplyDelete
  13. Walawei mmg saspen sangat2 apala papa naz ni

    ReplyDelete
  14. gempak gak!cam dh kena main jer naz???sape dalang nyer!namun pape pun keutamaan dlm idup kite sebagai anak adelh ibubapa...so redha lh naz...andai nye ade muslihat disebalik nye...

    ReplyDelete
  15. Wonder what's in store this time round. Tk berani nk teka for I'm always wrong. Hahahahaha...I just hope that Khaalish is nt involve in it. Takot nanti Naz tambah marah. But with kak nina as the writer anything is possible. Hehehehehehe...:)

    ReplyDelete
  16. SALAM...SHOWDOWN, CIK NINA???? naz&pop? naz&pop&khal?? naz&pop&khal&mamee monster??? naz&pop&khal&m.m&exGF????

    best bab so far - 30!!! en khal kite - dare i say, "emotionally mangled" (harsh??) by cik naz...bicara dua batang sungai - reminisence of 'at the river crossing'...super-cool-naz trying very hard 2 xplain her reasons being independence...n our sweet-romantic-kasanova, being himself but towards one-woman!!! hahaha apasal jiwang-karat tul i ni laaa cik nina punya citer leerrr

    ReplyDelete
  17. OMG... si bapa nak guna kuasa veto & taktik kotor nampak...

    ReplyDelete
  18. apa nama sebenar Naz ? Dora ? please bagitahu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazrahani Idora Bt Dato' Nazari. Dora family panggil, naz kwn2 & khal panggil

      Delete
  19. kena panggil balik untuk kahwin ke?

    ReplyDelete