Monday, 24 December 2012

Tajuk tetap KNK

Salam semua,

Sorry no teaser sbb penulis sdg struggle utk siapkan manuskrip, progress agak slow....oh no!

Sementara saya berusaha untuk siapkan manuskrip, saya mohon bantuan dari teman2 untuk beri cadangan judul tetap untuk novel KISAH NAZ & KHAALISH.

Cadangan yang diterima, atau buah fikiran yang diterima akan menerima cenderahati novel KNK bila sudah diterbitkan nnt.  (Wah! penulis nampaknya macam confident yg manuskrip akan segera siap)


Berikut adalah cadangan saya:

1) KAU SEMPURNAKAN AKU

2) BELAHAN JIWAKU @ BELAHAN JIWA.

3) stay as KISAH NAZ & KHAALISH

So, what say u?

Sebarang komen atau pendapat, sangat dialu-alukan.

TQVM

92 comments:

  1. Belahan jiwa? Amboi, jiwangggg. Kau sempurnakan aku tu macam stail jugakla. Tapi saya lagi prefer KNK. Hmm entah? Taktau nak suggest.

    ReplyDelete
  2. Salam,
    Nina..saya vote no.3.. senang nk sebut n ingat

    ReplyDelete
  3. - I rasa kalau yg follow KNK dari awal sure rasa sentimental dengan KNK tapi it might not be catchy for new readers.

    - Kalau pilihan 1 atau 2, I vote for 2. 1 macam dah biasa.

    - nak suggest yg lain mmg tak mampu. otak karat. tak cukup sastera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha!!!otak karat x bole blah!!! setuju2 dgn inarshad!!! yg da biasa mgkn x kisah kekalkan aje KNK...tp kalo yg bru bace msti pandang sebelah mate jerk, xdpt bygkan ceritanya mcm mana... Belahan Jiwaku ok! yg no1 da biasa dgr..cadangan lain...ermm cube2 try je neh!! "KAU TETAP BERSAMAKU" ?? =p

      P/S:sy x kisah p0n ape tajuknya, janji cerita neh dah terpahat dalam hati!!!ewahhh ~~

      Delete
    2. btul & setuju..klau sape2 yg follow cite ni dr mula mgkin dh sinonim dgn tajuk KNK tp utk attract org yg x follow cite tajuk tu kurang sesuai..kna buat tajuk chicky2 skit kut..
      antara cadangan sy letak 'Dia, Pemilik Tulang Rusukku' / Tercipta Bersama / Kita Berbeza. tak pn pkai nina pnye 'Kau Sempurnakan Aku' / Kau Sempurnakanku' pn blh..

      Delete
    3. tidur semalam dah cairkan sikit (sikiiiit je) otak ni. mcm yg I ckp kat FB, letak tajuk yg menggambarkan jiwa kembara Naz dan jiwa kecamuk Naz dalam menerima cinta Khaal.

      Kalau I jadi writer, terus giveup pening keke. Nina, publisher mmg 100% terima je tajuk novel atau dorg akan bagi input juga?

      Delete
    4. haha..tu la..betul2!!kena gambarkan jiwa kembara Naz dan perjalanan percintaan dorang... hahh dapat 1 lg idea. "KEMBARAKU BERSAMA CINTAMU"

      Delete
    5. agree with the rest.... knk bg yg follow cerita ni. tapi kalau ada pilihan...no 2 would be ok.

      Delete
  4. For me personally, Kau Sempurnakan Aku (You Completes Me). Naz sempurnkan hidup Khal. Khal sempurnakan hidup Naz. When two different person be together, they complete each other and thus creating a beautiful love. Cheesy kah?

    ReplyDelete
  5. Cik Puan Nina.. letak Kisah Kita nak? ehehehe.. tp kalo Kisah Nash dan Khaalish pn ok jgak.. :)

    ReplyDelete
  6. No 3.. Kalo xnak.. No 1. Coz for me, naz n khal complete each other ;)

    ReplyDelete
  7. Takdir Cinta....sbb takdir naz jumpa semula dgn khalish... :-)

    ReplyDelete
  8. Ataupun.. Projek Cinta Naz & Khalish..... Huhu..

    ReplyDelete
  9. 1) KAU SEMPURNAKAN AKU.....best gak

    ReplyDelete
  10. Awww, yang nombor dua tu sangat sweet. Memngingatkan saya kepada khaal~

    ReplyDelete
  11. Salam Nina, lma xkomen just follow cerita jer...sy vote Kau Sempurnakan Aku (KSK).
    Sebab dari awl Khaal mmg sdh sempurnakan hidup Naz sbg 'Tunang Teknikalnya' buat hidup Naz hura hara. Lastly, tiba msa Naz sempurnakan balik hidup Khaal dgn pengorbanannya sebagai isteri yg patuh pada arahan suami 'terbakar masa Naz utk merayau serata ceruk kerana dh diikat utk sempurnakan hidup Khaal'...hahahahha.

    ReplyDelete
  12. Kau sempurnakan aku

    Cadangan saya , kau yang satu dalam hatiku

    ReplyDelete
  13. Kau sempurnakan aku

    Cadangan saya , kau yang satu dalam hatiku

    ReplyDelete
  14. Belahan Jiwa < seperti panggilan Sharifah Nuur Khalida kpd Dr. Aqmar Aziz dalam Nyanyian Tanjung Sepi

    Saya suka tajuk ini. Lagipun belum ada tajuk seromantis ini dalam novel melayu dan Khalish juga menggambarkan Naz sebagai belahan jiwanya ^_^..**mood jiwang ni**

    ReplyDelete
  15. Belahan jiwa wld be nice. Sweet and it represents the story. Belahan jiwa means the other half kan? or did i get it wrong? hehehehe.... if it means the other half than i think it would be perfect for the story. For both Naz and Khaal when put together is a whole but when separated they are incomplete. :)

    ReplyDelete
  16. i vote for KAU SEMPURNAKAN AKU...coz kat situ nampak perfectly match between both of them la...yeap! i go for KSA...yeah3

    ReplyDelete
  17. saya suka KNK!...mcm simple n sweet..:)..gpon rase cam dah sebati dari dulu lg..pe2 hal ckp KNK..hehe..:)

    ReplyDelete
  18. Hai Nina...lame x komen bz sgt...anyway kalo guna KNK pn orait...simple..but then x tau la org lain...or separuh jiwa ku...kikiii...

    ReplyDelete
  19. Hai Nina...lame x komen bz sgt...anyway kalo guna KNK pn orait...simple..but then x tau la org lain...or separuh jiwa ku...kikiii...

    ReplyDelete
  20. Salam Nina

    I prefers KNK it sounds catchy.. n..sempoi..

    ReplyDelete
  21. dek pd akk suker tajuk asal tuh KNK.

    ReplyDelete
  22. vote for KNK! lain dr yg lain kan...

    ReplyDelete
  23. suka tajuk yang asal..takpun no.1

    sekadar cadangan:
    1. cinta yang sempurna
    2. separuh jiwaku
    3. hanya kamu/hanya ingin kamu
    4. kau saja
    5. biarku sentuh cintamu
    6. ku tunggu cintamu
    7. pencinta kamu
    8. ruang cinta
    9. sesuatu dalam dirimu
    10. sudah cukup kamu

    ReplyDelete
  24. knk!!!tht one is better...believe me

    ReplyDelete
  25. Kisah Naz and Khalish is more original and it already has followers !! Take a good rest b4 writing Hana !! We love u ! Wink! Wink!

    ReplyDelete
  26. Kisah Naz and Khalish is more original and it already has followers !! Take a good rest b4 writing Hana !! We love u ! Wink! Wink!

    ReplyDelete
  27. your first novel dgn tajuk PMS sgt menarik. Personally suka dgn tajuk asal KNK. "kau sempurnakan aku" boleh dijadikan caption dekat cover :)

    ReplyDelete
  28. tajuk "luang prabang aku datang"..
    or "Lu-Bang aku datang"
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahkahkah!!! nk tersedak baca walaup0n x minum or makan apa2!!! =P

      Delete
    2. terpengaruh dgn lisa surihani :p.. hahaha

      Delete
    3. hahaha...dan terpengaruh dgn mummy khaal jugak..=P

      Delete
  29. Nina, saya lebih suka KNK...it's original and catchy. Memang click aje dengan cerita ni. Lagi pun tajuk lain tu macam jiwang sikitlah, rasanya tak berapa nak kena dengan gaya bahasa yang Nina gunakan. Lagipun KNK dah ramai sangat followers nya kan....
    Please concentrate on your manuscript ye...hehehe....wish you good luck and all the best.
    Nak kiss pipi sikit....mmmmuaaaahhhhh......

    ReplyDelete
  30. Nk stay tajuk naz & khaalish ja!!!! Takmo la tajuk2 jiwang tu.....hambar~~~~ lol

    ReplyDelete
  31. Knk je la...but its up 2 u nina..good luck

    ReplyDelete
  32. Gabungan : Kembara Cinta Belahan Jiwa

    ReplyDelete
  33. Hati sy kata tajuknya CINTA HATIKU

    ReplyDelete
  34. KTU: Kau Tercipta Untukku... :-)

    ReplyDelete
  35. dah duduk berjam2 dpn iPad ni, me ikot an tajuk cerita ni. mengalah author pulak hahaha. Demi Nina, saya nak jugak bg komen. I suka tajuk yg Di suggest oleh Savemysoul, "Hanya Kamu", kerana ia mggmbrkan yg khaalish hanya mahukan naz jadi miliknya. my own suggestion is "Meraih Cintamu", coz for me, cerita ni menggambarkan yg khaalish mencuba sedaya upayanya utk meraih cinta naz. Hahaha...just my 2 cents...

    ReplyDelete
  36. nina....agak2 kalau nak bunyi jiwang sikit, this is my suggestion. SEPARUH AKU KAMU....macam tajuk lagu Noah, tambah word kamu kat belakang. hahaha...ini sebab saya tengah 'gila' ngan lagu ni sekarang...

    ReplyDelete
  37. saya suka tajuk no 3 tu, lain sikit..kalau tajuk 1 & 2 tu biasa aje...untuk saya la..or tajuk yang Zalida bagi tu pon okey jugak

    ReplyDelete
  38. Nina.. I vote for knk....dah terbiasa

    ReplyDelete
  39. Same goes here..3rd one is perfect

    ReplyDelete
  40. salam...the next best after KNK will have to be BELAHAN JIWA...naz&khaal searching 4 their soul-mate...but if tak diterima then stick to KNK...ada sentimental value...

    ReplyDelete
  41. kau sempurnakan aku...sounds great to me...:)

    ReplyDelete
  42. why don't u put it as struggle cintaku...
    hehehe...
    its just an idea...:-)

    ReplyDelete
  43. Knk pun ok dah tapi kalau sekadar cadangan rasanya
    1) hanya kau untukku
    2) abang sayang naz...
    3) kisah encik jutawan dan cik pengembara ( hehehe )
    papepun x kisahla janji ada novel ni di pasaran... Heheheh

    ReplyDelete
  44. Hahaha ada lagi sayangku dora the explorer... Hehehehe

    ReplyDelete
  45. KNK tajuk yang sesuai... bila agaknya boleh dapatkan buku ni dipasaran, x sabar-2 nih cik writer.

    ReplyDelete
  46. Assalamualaikum...
    KNK dah sesuai. Kalau nak cadang lagi? ngeee... Percaya Padaku.

    ReplyDelete
  47. Assalam.
    Saya suka KNK. Tapi nak bagi satu cadangan - Demi Cinta Ini.

    ReplyDelete
  48. terlambat lak nak share idea.. rasa nye KNK dah ok coz dah terbiasa, but if nak catchy as PMS, letak la "Tunang Teknikal" or "Misi Memikat Cik Tunang".

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh Norana, I absolutely agree with this. Mmg gaya penulisan Hanina selamba tidak terlalu berbunga2, So, TT atau MMCT (haha sume nak abbreviate) meneruskan kesenimbungan seperti tajuk PMS.

      Delete
    2. hihi... a'ahkan, gaya writing nina kan selamba, lg pun cite ni x terlalu jiwang karat kan... kita followers mmg dah tahu isi story mcm mana but for others diaorg mesti tertanya2 kan.. so better maintain cara nina yg selamba.. hihi promote tajuk sendiri pulak.. :)

      Delete
  49. NOrana Said... I love ur idea..lagipun Hanina Abdullah=Writer Nakal..so tajuk KNK mestilah tetap ada unsur2 nakal mcm PMS dulu.. tajuk tu jer dah membayangkan konsep cerita dia cmner.. kalo tajuk cam serius boring la..

    Saya setuju dengan Tunang Teknikal @ Misi Memikit Cik Tunang atau apa2 tajuk yg nampak nakal cam Puan Writer..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi puan writer yg naughty... i like. :)

      Delete
    2. Saya sangat setuju.nakal!!!!!mata juling atas

      Delete
  50. saya cadangkan tajuk novel versi cetak nanti "Separuh Hatiku"..Kalau tanya saya sebab apa, mungkin saya jawab bila saya baca cerita ni saya rasakan zaim mmg dah confirm yg separuh hati dia milik Naz tapi Naz ada konflik diri utk mengakui yg hati dia dah diberi separuh kepada zaim..hehe.

    ReplyDelete
  51. vote tk no 3.. sbb tajuk dia lain dri yg lain.. kalo yg 1st n 2nd dh biasa sngt bca & dgr

    ReplyDelete
  52. Dear Nina,

    - Bagi akak lebih afdal di letakkan no. 3....
    lain dari yang lain.....sempoi aje...

    ReplyDelete
  53. nina... i prefer 'NAZ & KHAALISH' nama tu aja dah stand out. tak perlu kot nama pjg2 yg jiwang, sbb dah terlalu byk title mcm tu dlm psrn. smpai tak ingt tajuk yg tu ini ceta apa. & rasanya blm ada yg buat title pkai nama watak. ada ker? anyway..its up to you. yg mna dkat di hati. hehe. wish you all the best & cpt2 siap kn manuskrip tu ;)

    ReplyDelete
  54. Stuju dgn Dya, naz n khalish..nm yg sedap!! klo nk catchy utk new readers, maybe leh tmbh caption2 kt bwh tajuk..tp, rsnye mmg knfm laris la nnt..xsbr3x!!! nina, keep it up k..we olsss tggu pnh sbr je nih..pray for ur health n idea yg mencurah2 utk setelkn manuscript..fighting!!!

    -xoxo-

    ReplyDelete
  55. assalamu'alaikum wbt.kakak writer,stay dgn KNK je lah,sbb readers dah biasa dgn tajuk tuu.lepas tu,dekat cover buku tu nnt boleh letak caption,tulislah belahan jiwa tuu.tapi andai kata kena change tajuknye,saya prefer belahan jiwa!dekat dihati rasanya. :)

    * go,go writer! :)

    ReplyDelete
  56. knk je senang nk carik klu dh publish

    ReplyDelete
  57. knk je senang nk carik klu dh publish

    ReplyDelete
  58. Personally saya lebih suka Kisah Naz & Khaalish ada side effect tersendiri. more touching. stay dgn KnK lar ye kak nina?

    ReplyDelete
  59. but 'tunang teknikal' mcm kak norana suggest tu sounds catchy.. or maybe 'memang dia' or 'pencuri hati' .. ok cheesy kot.. tp tunang teknikal mcm best.. or just stay with knk je.. hehehe
    how is your writing progression.. kitorang da x sabar neh.. hahah

    ReplyDelete
  60. SALAM 2013 CIK NINA...ALL D BEST N WILL ALWAYS FOLLOW.....:)

    ReplyDelete
  61. Terlambat ke? Nak tambah undian utk KNK....
    :-)

    ReplyDelete