Wednesday, 27 March 2013

Mama Mia Shaza by Emy Roberto


Once, ada seorang penulis best seller (no name dropping here) bertanya di Facebooknya (sekarang sudah tutup), soalannya something like this "Penulis-penulis.... what drives you to write?"
Pada masa tu PMS sudah keluar, jadi saya perasan saya sudah qualify sebagai seorang penulis, maka saya pun berfikir...apa yang membuat saya ingin sangat menulis, mana datang that push untuk menulis. Fikir punya fikir....PMS tu ditulis sebagai respon kepada novel-novel kawin paksa yg mana heroine nya kawin lepas tu lari meninggalkan suami dan tanggung jawab bertahun-tahun. Kalau nak lari, baik jangan kawin. Dan fikir lebih sedikit lagi (sebelum ni tak pernah fikir pun, tulis je) saya tersedar yang keinginan saya untuk menulis timbul membuak-buak (betul membuak-buak) setiap kali saya baca penulisan yang mengujakan saya. Lepas baca cerita yg exciting (mengujakan), jari-jari saya gatal sahaja untuk menulis dan selagi tidak menulis asyik teringat-ingat.

Dan antara penulisan yang mengujakan saya adalah tulisan si manis (tak pernah jumpa, manis dari penulisannya) Emy Roberto. Penulisannya bikin ada ants in my pants (he he maaf untuk perumpaan yg ekstrem). Gaya bahasanya tidak istimewa (IMHO) tetapi penceritaannya bikin hati digaru-garu. Its the kind of story that makes you think about the characters and story line long after you have chucked away your lappy....

Maka dengan suka hati saya ingin memaklumkan, si Emy Roberto baru menerima kelahiran baby pertamanya....bertajuk...Mama Mia Shaza.... sebuah cerita yang boils down to Sawan vs Sawi, according to her fans....

Well, the (anti?) hero Syazwan is a jerk....minta isteri gugurkan anak, what kind of a man is that? tinggalkan isteri bila pregnant macam tu saja.... to face pregnancy, childbirth and family's anger & rejection on her own...again, I wanna ask you, what kind of man is that?

Tapi di tangan Emy... bila si Sawan tu insof....deng! I was rooting for that Sawan.... where your brain gal? I asked my self?

Itulah saya kata cerita si Emy, dah habis tutup lappy (sebab baca di blog)....... otak kita masih terfikir-fikir....dang that jerk, Sawan....aik bila dia insof...kesian pulak pada jerk itu.

So, siapa dapat Mama Mia Shaza....Syazwan or Syazwi? Deng! selagi tak baca, tertanya-tanya...

Deng...deng...deng...


(Mama Mia Shaza boleh dipesan melalui FB penerbitnya... Lovenovel Publication, bagi yang tak suka order online, boleh telefon LNP di

012-6416882/013-9338095/019-4226431/03-87509626/03-87509625


p/s: Seteguh Fayqa? Ampun!! Janji tidak ditepati....menimbun-nimbun pula kerja, jenuh saya menyorok dari ceti yang mengejar....nak jawab telefon pun takut. InsyaAllah Sabtu ini saya tulis panjang-panjang ye.....Ampun!!


30 comments:

  1. Maya...Maya...Maya....bila bace cite 2 kan...terperahsantan la kejap si Mama Mia Shaza 2 ai hahahhaa...kate maya kannnn....meyh la kite tgk si Sawan ka si Sawi ka yg jadi pilihan MMS kan...ants in my pants...mungkin jugak la hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah, emy kena bayar royalti kat u sebab guna nama u :)

      Delete
  2. TQ nina... zz rasa Emy masti teruja bila nama dan babynya ada dekat dalam blog ini. :) tq dear... so much. erm.. SF..ngee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. menjawab soalan itu, walau bukan officially writer tapi nak juga jawab.. eheh. zz menulis sebagai terapi, menjadikan pengalaman hidup diri dan kawan-kawan untuk disebarkan apa yang baik dan apa yang buat. teringat kata-kata, setiap penulis itu adalah bertanggungjawab terhadap apa yang ditulis. kalau tulis jahat, jahat yg org dapat dan rebehlah bahu kiri kita. dan vice versa.
      lagi satu menulis ni dapat meluaskan pengetahun... hahaha. menulis dengan kitab-kitab kiri kanan whoaa... terasa macam ustajah in da making lah pulak. ngee. Apa yang ada kita kongsikan. Itu definisi penulis pada zz. [bahasa agak baku kesan penulisan esei gagasan 1 malaysia.. adoi...]

      Delete
    2. good luck with esei gagasan 1 Msia, dear! :) menulis sebagai terapi....you hit it on the spot!

      Delete
  3. Nina: same goes with me - curiosity lead me to do many things that I never image I could do. Suppose it is sorts of challenges that I just can't resist. But I am not good with words, so I I ended up doing researches n read and read....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo a researcher... how sexy! a lady with brain

      Delete
  4. betul3... writer mesti ada yg drive mereka utk terus mencurahkan idea yg membuak2 tu baru la terlahirnye baby2 novel mereka.. but for readers... ada jugak pendorong utk mereka terus baca & baca . for me, x semua cerita akan buat i teruja utk keep on baca. few novels smpi skrg x habis baca lagi (dah berbulan tersadai ok). Y??? sbb x teruja, x ada "wow factor" utk teruskan bacaan.. (ngada2 kan? hihi)
    & bila ada novel yg betul2 buat kita x sabar utk terus baca & baca, mulalah meroyan x sabar nak peluk.. mcm PMS, KNK, TWB.. & now MMS. seronok perasaan teruja tu bila nak tunggu novel yg ditunggu2 publish.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. well written cik norana (ceh wah)...tapi betul kan...i m definitely not & will not b a writer but as a reader apabila 'perasaan teruja' tu dtg, mmg meroyan & gatal tak tentu pasal kahkahkah...msk lam mimpi pun ada wakakaka...kan dah meroyan buat komen ni hihihihi ni tgh tunggu cik nina kita balutpos KNK with tt dia nak smpai kch lagi lah merana sakan...putus cinta pun tak mcm ni ...so to all u writers out there, keep it up okay...kalu tak, sunyi sepi idup kita org yg bernama readers ni........

      Delete
    2. Norana, tqvm kerana senaraikan PMS n KNK sebagai novel yg ada wow factor, kembang bontot sy LOL. harap2 SF pun tergolong dlm senarai awak :)

      Delete
    3. ooh zoora, 1000 apologies, esok baru nak balut KNK for you. It has been a stressful week, hope u understand :(

      Delete
  5. Wah, saya komen di kalangan writers. Oh, akak rasa inferior sangat. Anyway, if Nina says its good, I trust it. Baruu jer dapat KNK semalam. Insya Allah start reading today. Tapi, sangat keciwa sebab dah merantau seluruh Melaka dan Negeri Sembilan, tapi x jumpa PMS. Sedihhhh sangat. Any alternative for me?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aziela dear, boleh order online dgn Penulisan2u, same co with Karya Seni... best of luck hunting PMS (sedih juga saya baca)

      Delete
  6. Aziela order on9 la kat karyaseni 2...lagi senang

    ReplyDelete
    Replies
    1. strawberry, dia bukan kat karyaseni...huhuhu. Nantis aya try website p2u lagi.

      Delete
  7. Cik Nina,

    Sempat lagi usar blog emy yek? sy ni peminat setia blog dia dari cite KB, tp sayang yg kuar dulu MMS. Apapun, masa ending MMS sy x puashati siap cakap kat emy to changes the story plot. Kalu x nak bakor blog dia. Ending part yg so touching sampai nangis saya. But hopefully this ending part emy dah edit and buat better one. Can't wait to get the copy in my hand dowh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, riki2 jg endingnya Sawan or Sawi... a lil bird told me....

      Delete
  8. a great book is more than just a book. that is all I can say

    ReplyDelete
    Replies
    1. agree.... wondering abt my books...

      Delete
  9. Dah order MMS tunggy dpt je... Ni tunggu SF huwaaaa... Nangis lg.... Huwaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah Yaz... I'm quite a good salesperson? SF, slow n steady babe!

      Delete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. man, this is funny. how in the entire earth i deleted d comment. thanks nina for ur answer, i remembered u r d only writer whom replied to my question at the Karya Seni Group in fb :) and its nice to see ur energy in writing tho. keep it up!

    and to the highlight of the entry, its lovely to see miss emy's baby is out :) read Mama Mia Shaza - d location is Sheffield, my old uni ;)

    wasnt sure to leave this comment as E.R or anon since the name of the writer who asked d question is supposes to be hidden. but being me, i will not hide my thought. I will just hide myself. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, the best selling author I mentioned is indeed you, segan nak mention, nanti org kata eleh...name dropping tu :)

      yes, happy for emy for the birth of her 1st baby....here's to hoping for more great stories from a great writer like her!!

      i heard that a380 is coming out real soon. all the best to you, dear Evie!

      Delete
  12. Nina!next chapter plsssss!

    ReplyDelete
  13. Sabtu dah berlalu....where's ur promises Nina? Huhuhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. serik!! tanak janji lagi dah....sebab susah nak tunaikan...

      Delete
    2. But feel great when u give us hope..hehehe...Novel KNK (special ed. punya ada tandatangan Nina) dah saya trima pagi td. Tq!

      Delete
  14. nina...thanks to you sebab i've got my MMS. memang tak menyesal beli novel tu. best giler....saya adore the story just like yours.

    ReplyDelete