Wednesday, 1 August 2012

kulit depan PMS


Bangun pagi tadi dapat emel dari Editor p2u, ada gambar kulit depan PMS.

Reaksi pertama saya...... errrrrkk..... burung?!!

Saya ni bukannya animal lover, sikit2 ada zoophobia even.

Ada seorang reader (zoora, ayu ke siapa... sorry saya terlupa) yang cadangkan kulit depan PMS ada cupcake dan saya setuju. Dalam kepala saya PMS cerita urban, so gambar burung dan ferns di tepinya macam lari sikit. Boleh jadi saya terpengaruh dengan buku2 chick lit di pasaran yang menggunakan ilustrasi ala2 Audrey Hepburn tu.

Aaaa ni ways, saya okey sebab saya tahu editor cuba rush untuk keluarkan PMS sebelum raya sebab ramai yang cuti panjang so dari lepak2 tengok rancangan Raya yg tiap tahun saaaamaaaa saja, baik baca PMS kan! kan! kan!

Agaknya ilustrator fikir, perkataan pikat dlm BM selalu org fikir pikat burung kut. kut ajalah. or may be dia terfikir..... lovebirds!

Pa pe pun, peeps, let us all focus on the story yah! Group hug!! :)

p/s: yg tanya saya ttg nak beli PMS tu saya rasa di www.p2u.my, boleh order by 10hb..... kut!


113 comments:

  1. Wah ..P2U sendiri yg terbitkan....sy pun setuju... btw..u tak nak ke sign2 novel u sendiri ...the trademark P2U..bee..BIG hug..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy tinggal di luar lembah klang, nak pergi sign2 tu tak sempat rasanya...

      Delete
    2. terpaksa la kite terima walaupun nak sgt TT nina sebagai koleksi raya yang paling kite ske....x pe la nak buat cam ne kan...Aku Redho.....x sanggup nak tunggu dapt sampai lepas raya ^_^

      Delete
  2. alahai... awat cam x kene je.. p2u fikir la semula, mmg x berapa nak sesuai.. ni lau cover naz & khaal ok la kot... lau dia letak gmbo periuk belanga pun ok lagi coz nawwal kaki masak... ni apa cite tetiba burung, pastu siap daun2 bagai kat tepi2 tu.. memang la cite best & org putih ckp don't judge d book by its cover.. but jgn lupa cover ada impact besar pd org2 yg x tau isi dlm buku tu apa.. bg followers 'TEGAR' macam kitaorg2 ni ok la tetap akan beli, but still rasa terkilan sikit.. nina pls say something to p2u tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. norana, dah nak masuk printing. haah mmg sesuai kalau taruk gambar2 brg2 dapur and errr sexy night gowns (hah! Msians sure kenot accept one). kena kejar masa norana, sebab katanya lori nak hantar buku2 ke bookstores cuti a week before raya

      Delete
    2. yelah.. janji dpt pegang PMS b4 raya...

      Delete
    3. I pun mcm u norana, cam x sesuai je cover ni. Since the time is the main constraint, terima je la... I think PMS can be considered as one of the fastest publication since Nina baru je hantar manuscript! Congrats to u Nina. Whatever it is, I will make sure that I will cook rendang with my right hand and PMS is on my left hand... Haha

      Delete
    4. erkk.. mcm tak kena je cover.. nina tak try complain ka...

      Delete
    5. wow, TQ Rehan Makhtar for visiting my blog! Ada mention dgn editor, tp tulah rush nak kejar lori sebelum Raya.

      Delete
    6. erkk..hehe..no hal.. saya mmg suka blog walking..nak2 penulis top p2u..hehe.. takpelah..ada la tu simboliknye kot..nnt kita tanya sapa2 yg tau ek..hehe..janji isi dalam.. takpe..1st impression org mgkin pelik sikit la tp cite dh layan..org akan tahu..no hal la..menanti dgn sabarnye..

      Delete
    7. adeh....jgn arr kata top, segan ar. baru je nak kuar novel ni, insyaAllah. saya tengok RM seorang penulis yang sangat prolifik!

      Delete
  3. bila nk kuarkan nih...x sabar menunggu..gmbr burung pon, burung larr...janji cite best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wida ka ka ka ka, funny. ok, i janji u citer best. nnt after baca you tell me betul ke tidak ok?

      Delete
  4. x sbr nak bce...hanina nti dah luar je update trus k...x sbr nak beli

    ReplyDelete
  5. nina.....alahai..gambo burung ke? x sesuwei lar ckp kat diaorg..x boleh ke tukar gambo lain mcm cupcakes tu...cer tanye...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah mention cup cake, tapi tu lah, nak rush kejar lori yang nak cuti raya. shall we focus on the story? or nnt sy belikan sticker cup cakes for my blog reader/commenter, then u all boleh paste sticker tu over the birds he he

      Delete
    2. hahhahha...ape2 pun PMS ni mmg terbaekkkk n confirm i beli..dh lame tau x beli novel sbb xde cerita yg menarik perhatian.

      Delete
    3. tq, tq, nnt kita story mory apa yg best, apa yg tak best dlm pms nak?

      Delete
  6. akhirnyaa . jmpa blog projek memikat suamii. hehe. wahhh kluar 10 hb eh? memang kna beli.. thniah hanina. suka kat una tuuhh, btulbtul . kalau sexy gowns plus priuk belanga . lagi syook. sbb kna ngn crita ini hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaaar... kdija, baru sampai sini, apsal lambat sampai? LOL
      re: sexy gowns and periuk blanga... tu la kan

      Delete
    2. haha. orang lain naik plane. sya pi naik kurakura. haha. melawak je.. tu laa. dlu cricri takda. then baca komenkomen kat pnulisan2u, skali ada blog hanina. tu yang serbuu teruih. kalau sexy gown tak dpat nak diacceptkan. periuk belanga pun okayyhh. hehe. yeahh 8 days to go.

      Delete
    3. naik kura2 ke arnab ke, yg penting sampai kan? welcome to the tribe!

      Delete
  7. Akhirnya alhamdulillah..wah keluar b4 raya..rasa mcm dpt duit raya hehe..walaupun gambar burung tp cute la burung tu dating kiki..saya rasa peminat/follower ttp akan beli walaupun cover BURUNG..btol x? anyway tahniah ye writer..fuh baru emel P2U nk beli on9 2 novel keluaran P2U.tak dpt maklumbalas lg..this 1 pun harap2 dpt la beli on9 jg..congratulation !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha hadiah raya tak? tqvm for yr support!

      Delete
  8. hmm of course would buy it juga...but..sexy gown and cup cake, a bit flirty and girly should match it better..

    ReplyDelete
    Replies
    1. iman, saya rasa p2u hanya berani flirty takat lovebirds je, sexy gown, derang takut nnt org kata novel lucah plak. LOL

      Delete
    2. hahaha most prob la.. lol

      Delete
    3. kan ada skali tu entah sapa komen kat penulisan2u that pms ni berbaur lucah2, i take it positively and reign in my creativity, perrrgh ayat!!

      Delete
    4. haha never let them kill ur creativity - ur imagination ! thats cewl how u take it, lol. sometimes people just dont know how to go deep into the story.

      Delete
    5. lek arr, kita baca citer2 for fun and to release stress kan. real life is hard enuff as it is :)

      Delete
  9. Burungpun burung la... Tapi cupcake tu simbolik... Sbb cupcake la si zahrain dok terbayang2 si nawwal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. agreed 200%. tapi nak buat camana. kta kena pilih nak pms sebelum raya ke nak cover cupcake. err inilah cara saya psycho kan kepala saya! :)

      Delete
  10. Dear Nina....

    For me I don't care....burung ke...parang ke...janji dapat beli buku PMS.

    But my personal opinion...gambar burung tu nampak cute sgt N burung jantan tu nampak gatal sangat sesuai dengan watak Zahrain hahahaha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oitt Mrs Zack, jgn arr sebut parang!! LOL, tak pernah dibuat org taruk gambar parang kat novel cinta!! ha ha, hari ni awak menang award komen plg klakar

      Delete
    2. a'ah la.. memang gatal suuungguh burung jantan tu... hahaha..

      Delete
    3. Nina..."menang award komen plg kelakar" boleh dapat signature awak ke? (tak mau minta buku free coz buku awak baru je nak keluar esok2 bila dah jadi macam NB nak juga buku free :))

      jgn risau sgt pasal gambar buku tu, yg penting judul buku mmg buat org teruja nak beli. InsyaAllah buku nina akan meletop kat pasaran.

      Norana....nampak sgt gatalkan burung jantan tu..hehehehe.

      Delete
    4. mrs zack, NB tu Norhayati Berahim ke? aish, dia tu penulis established, saya tulis suka2 jer. sign tu no prob tapi tak tau cemana nak sign. sebab klu mrs zack nak tunggu sy pos buku yg bersign, rasanya lambat lerr kut. sy ni dok ngejar deadline kat ofis, klu tak raya ni tak tenteram

      Delete
  11. Replies
    1. Who needs the cover-the contents what's matter, beside I am game for imaginations.can change the cover ourself if we want to...to be or not to be is up to us (hee..shakephere lah pulak)

      Delete
    2. cant wait for pms to be out and cant wait to read yr response :)

      Delete
  12. Dear Hanina,

    - Burung pun burung lah...tapi bukan sebarang burung...
    burung serindit tu...(betul ka???)...
    - ni yang buat tak sabar ni....
    - ni cerita rumah tangga versi baru ni..

    -kak fadz-

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha tagline geng kita: burung pun burunglah!

      Delete
  13. Yayy, as the saying goes don't judge a book by its cover kan? tak sabar nak beli, been waiting for like forever, literally. :p

    ReplyDelete
  14. my god, i'm really hate this cover.. its really weird... why burung?? kecewa la tgk cover ni, kenapa n mengapa org yg buat cover ni buat mcm ni... ingatkan cupcake, You deserve so much more, so much better... tetap sokong awak, lpas bli nanti, saya nk cri wrapper yg ada gmbr cupcakes... gdluck untk awk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he, editor kata tak sempat. dia kata utk buku saya akan datang sy boleh pilih nak gambar hanset ke apa ke (aik??? apsal hanset yg dia sebut? wa ka ka)
      zm, tqvm for yr support. marilah kita beli sticker cupcake beramai2

      Delete
    2. hmmm untk kami yg pminat kipas susah mati awak, karya awk tetap da bomb, no doubt, but untk org yg xbrapa kenal dgn awak, cover ni boleh jdi disaster... hahah i hope jdi beautifull disaster la. mcm saya kta, You deserve so much more, so much better...well untk editor tu, rasanya nk cri gmbr burung serindit lgi susah kot dri gmbr cupcakes... tpi xpelah, bnda dah jdi... pnyelesaiannya, cri pmbalut buku gmbr cupcakes la.... tq juga untk awak coz sudi bkongsi karya pms ni dgn kami semua

      Delete
    3. Betulla. Saya sokong zm. Nak cari wrapper gambar cupcakes comel2 utk wrap buku ni.

      Delete
    4. sy ada nampak satu buku tu dgn cover cupcake, tajuknya resipi cinta ke apa. agaknya editor tak nak sama kut. waaa sukanya you kata peminat kipas susah mati saya, first taim you. zm ni yg ada blog e-novel list tu ke?

      Delete
    5. kan???.. i pun rase mcm terkilan jer dgn cover nie..utk kita yg dh follow citer ni mmg xde mslh....teruja lg ade...tapi x eye catchy utk org yg first time tgk buku nie...mcm oldies jer...hhehehhe

      Delete
    6. Nina ask p2u change cover for reprint edition.. kitaorg mmg x puas hati (hihi.. over la pulak, writer relax je.. haha..) 1st printing ni x pe la coz rushing.. sbb kitaorg jugak yg mintak cpt2. Tp for future market silalah tukar ye wahai p2u.. mmg x sesuai.

      Delete
    7. nina, yg sinopsis tu pun bukan awak tulis ker.... aigoo... editor tu memang la, kalo dia edit buku ni x best, saya memang nk hantar surat layang dkt dia.... grrr harap dia x rosakkn karya awak....

      Delete
    8. errkk, editor ada freedom to edit jln cerita ke? seh, i dont have experience, ye blurb n sinopsis different from what i wrote but i dont mind. i take all these as a learning curve for me, saya budak baru belajar. but so far not bad lah. re the whole content, nanti kita tengok ye. ZM, setuju tak kalau saya kata PMS ni tak sappy, so i hope it wont turn out sappy :)

      Delete
    9. kite pon akan pakaikan dia baju baru...x sanggup tgk burungg 2...x kene gaya je dok lam hutan belantara 2 hahhahaha

      Delete
  15. hishhh ada juga part mcm ni dlm PMS???? hmmm..
    Apabila mereka sudah menemui cinta itu, wujud pula penghalang dek rasa cemburu dan fitnah. Berjayakah mereka mempertahankan rasa cinta yang baru hendak bercambah? Ikuti cabaran dan usaha Nawwal Husna untuk membina rumah tangga bahagia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaa sikit2 jer... bacalah nnt. ni way ni bukan sinopsis yg sy tulis. agaknya sinopsis yg sy tulis tu tak comercial kut :)

      Delete
  16. salam dik...
    sape kata yg buku ni ada unsur lucah...biasala beb ..dah tajuknya citer projek memikat suami..mestilah ada unsur unsur 18SX ..bukan mengoda sape pun..mengoda suami sendiri yg telah halal bagi semua pasangan suami isteri..citernya pun..tak lah melampau..alahai..setakat mengoda suami yg adik buat tu..akak rasa tak melampaui batas..bukan nya citer lucah pun...kan kan uolz ..tlg angkat tangan ..kalau setuju ngan akak...
    Macam Mrs. zack cakap..tak kiralah gambarnya brg ke..parang ke..janji kita org tahu citer ni mmg best..dan boleh tahu kesinambungan keletah nawaal dan mamat poyo yg adik garapkan dalam buku ini...dan buat koleksi..ada aku kisah!!!
    apa apa pun...dik..no hard feeling..ya... syabas..by d way..hang duk mana ni..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha orait la cam tu. sy duduk di selatan :)

      Delete
    2. Kita pun kat nun selatan, leh la kita bwk pms jumpa nina dptkan signature... lehh kannn..

      Delete
    3. bg sy ok je cite ni sbb dia mengajar sy jadi lebih positif dalam mengharungi dugaan hidup la seperti Nawal contohnya yang positif dalam usaha memikat hati suaminya dan dengan ini dapat mengelakkan suaminya itu lebih jauh tersesat dari jalan Allah...kan dapat pahala jugak tu...x payah nak kutip pahala jauh2 cukup dengan hormati dan taat pada perintah suami bg seorang isteri la kan3.....

      Delete
    4. stroberi, waaa suka saya baca komen awak. fight for yr love gitu :)

      Delete
  17. tahniah!! ha'ah la cover PMS ni macam tak berapa nak sesuai..x nakal senakal ceritanya..ahakssss :D
    p/s: next year kot baru dapat baca PMS...huu huuu huwaaaaa

    ReplyDelete
  18. wah, wah!! tahniah tau hanina :) nty nak order lah seng. eh, jap. under p2u ? p2u ni bru lg kea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ainaa, just click on the link. www.p2u.my. p2u ni bawah satu bumbung dgn karya seni

      Delete
  19. Nina,

    X sabar nk dapatkan PMS. Dh usar kat Penulisan2u, nak tanya berapa harga dan terus masuk order. Kalu bole nk yg ada sign awak leh tak? saja wat kenangan... heheeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh segan saya ada yg nak sign saya. boleh. tapi saya tak sempat nak ke pejabat penerbit sbb kat kl and kalau nak tunggu saya poskan nnt lambat pula has dapat bukunya sebab dah nak dekat raya kan

      Delete
  20. syukur..finally penantian ini akan b'akhir..good job hanina..xsabar nak beli dah ni...:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeee penantian berakhir!! tqvm for yr support

      Delete
  21. Replies
    1. he he not sure, tapi tak tergolong dlm novel tebal rasanya

      Delete
  22. Yeayyyyyyy finally....DAEBAK! PMS yg ditunggu2,,,,,,, sumpah eksaited!!!!!!! Novel yg paling ditunggu Pms ngn TWB ! Thanks hanina:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. daebak? ini mesti korean kan? ye, sy pun tunggu TWB!! welcome

      Delete
  23. OMG!!! mula2 tu kuuuusss smgt!! blank! tak tau nak komen ape...pastu ttup blog, buka blog,ttup blog,buka lagi...ade lerr byk2xxxxx kali smpei lenguh jari2 runcing ku hehehehe tatap punye tatap ehhh ehhhh sexy juga bird2 ni...posisi nye desirable la lak kehkehkeh hilang cupcakes n ice cream,,,congrats,congrats,congrats,muah,muah,muah thks nina :)))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. zooora!! the keyword is sexy! he he. tqvm for the congrats! cant wait to read what u think of pms the novel

      Delete
  24. pada akak tak kisahlah dik cover apa pun yang penting isi dalamnya KEBABOM kalau cover nya kebabom tapi isinya hampeh buat apa kan.eksaited giler nak tunggu novel ni ahaks sampai hubby akak cakap kalah budak remaja plak.CITE NI MESTI GEMPAK PUNYALAH.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt after u baca, u bg tau i kebabom ke tak. input ni boleh i ambil buat teladan untuk next novel :) re: yr hubby tu funny lah!!

      Delete
  25. koleksi untuk baca time cuti final sem ini!!! hoyeahhhh....

    ReplyDelete
  26. tahniah!! tadi tgk kat p2u nye web site cover blom ada lg.
    tak sabar nak order nie.

    ReplyDelete
  27. alhamdulillah..akhirnya PMS dah ada cover.. tahniah awak ^^

    ReplyDelete
  28. xpe nina..muka burung 2 pn blh tahan menggoda 2..
    nasib baek x ltk kucing..miaaaoooww :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. sib baik tak masuk the whole zoo!! LOL

      Delete
  29. waaaaaa......ske3....chooommmeeeeelllnyeeeeee!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa stroberi, u ske? thats good to know!

      Delete
    2. sebenarnye bukan nye ske ape pon....ske sbb akhirnye dah ada cover bermakne buku dah sipi2 dah nak release tunggu masa je tuh...so kite leyh bace pas2 xde la strezz2 lagi dah hahhahaha....tang cantik ke x cover dia 2 blakang kire la...yang penting isi dalamnye yang kite nak kupas hahahha

      Delete
    3. Kt editor siap jumaat ni. Bla nak sampai ke tangan sy pun tatau

      Delete
  30. excited2 jugak... tp nina jgn lupa lak update cite naz & khaal... hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hor hor hor... norana, u r so on the ball! minggu depan ye. saya ingatkan suma org excited pasal pms, akan lupa pasal naz & khaalish :)

      Delete
    2. Mana leh lupa naz & khaalish...tiap2 hr buka blog takut terlepas..hehehe

      Delete
    3. ooh ok ok Naz & Khaalish pun ada peminat ye. Selasa ni ok sebab Isnin cuti nuzul alquran

      Delete
  31. itu ke covernye? oklah tu...hihih...saya tak kisah la mcm mane pun covernya asalkan cepat2 berada di pasaran..tak sabar dah nak beli nina oii... ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah cuba awak cek www.p2u.my pada 10hb ini

      Delete
  32. Kalu mcm tu, sy beli dulu. Nnt kalu ada roadshow dan kebetulan awk ade leh sy dtg mintak autograph...

    ReplyDelete
    Replies
    1. has, saya dah bagi tau kpd editor yang saya tidak dapat mengikuti apa2 roadshow atau sesi meet-the-author. saya wanita pemalu kah kah kah kah. ekcelinya saya ni sibuk sangat, sabtu ahad pun kerja kan, so better jgn commit to these duties.

      Delete
  33. hahahah... baru buka blog nih trus trkejut beruk aku menengok nya.. :P adake ptut burung?? mmg most ppl xpect cover dia cupcake. nak kena bli sticker cupcake nih kasi tampal kat depan tu. haha. dh lah hari2 tngok brmcm spesies burung kat luar tu.. anyway tak sbr nak tunggu this 'lovebirds'. ada sape2 yg prgi brunei tak?? nak pesan. hehe. kalau kat sini gerenti kena tungu habis raya kot..huhu..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terkejut beruk? Ha ha sy teringat spesis monyet yg hidung pelik kat brunei tu..for the past 3 yrs tetiap thn sy ke brunei. Thn ni ura2 ada jg tp blum jd pun. Sian readers dr luar msia. Nak sy poskan?

      Delete
    2. haha..teringat proboscis monkey ye? dh mcm topik zoo plak dah. evry yr dtg brunei, buat apa? laa..kalau jd, dpt jgk jmpa nina:) klau pos boleh jugk, tpi bab byr bank in sgala nih sy fail skit. hehe :)

      Delete
    3. haah proboscis monkey, selalu lupa namanya. pegi bru pasal kje la. kalau pegi tu mcm whirlwind saja. mlm pengsan kat bilik hotel ha ha. awal thn ari tu ada kwn saya kt nak jemput ke bru lg this yr tapi tak materialize pun lagi, tak pe lah, may be awal thn depan.

      Delete
  34. hai nina..akak setujulah dgn awak psl cover PMS tu.
    alorrr...tak ngamlah dgn watak Una n Zahrain.
    i bet illustrator can come out with better idea based on the storey line. cover yang menarik akan menarik pembaca baru PMS yang tak pernah ikuti novel ini secara online. silap gaya nanti, orang akan sangka buku ni about burung pulak.
    come on P2U..u guys can do better than that.

    BTW nina,,,last week akak visited Popular Book Store di Ipoh gave them my contact no. so that they can inform me about PMS once its hit the market. really cant wait to read the continuation of Una n Zahrain.

    Next...tggu Naz n Khaalish pulak. Da Boooom citer tu. Congrats.

    ReplyDelete
  35. Tqvm zue. I appreciate that editor berhempas pulas kluarkan sebelum ry. Sy tak sabar nak bc komen readers ttg pms. Baik buruk sy terima utk improve. Zue suka knk? Eh...thanks. Entah apa lah na taruk tajuk!

    ReplyDelete
  36. hi nina it's under karya seni ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. under p2u, sister company of karya seni, www.p2u.my, cekidaut

      Delete
  37. uiikkss!!!da kua!!!x sabor nk beli!! =)

    ReplyDelete
  38. hanina,tahniah sebab dah berjaya publish buku...nama kamu terus ada dalam senarai author in bib/cataloging record PNM...dan yg pasti 5 buah buku sudah ada di PNM kan... bukan senang tu..tulis novel...then melalui proses editor...dan proses2 yang lain...kalah pelajar yg ambik master degree by course...huhuhu

    ReplyDelete
  39. warghhhhh, baru tau novel PMS dah keluar . nie yang tak sabar nak beli nie :D . baca kat penulisan2u je tak puas kot !!

    ReplyDelete